Судно ВМСУ отримало пробоїну та ледь не затонуло

Судно ВМСУ отримало пробоїну та ледь не затонуло

Командування ВМС України повідомило про інцидент з одним з військових суден, який стався під час виконання завдань в акваторії Чорного моря. Наразі судно буксирують до Одеси.

Інцидент трапився 13 жовтня.

В офіційному повідомленні Командування ВМС від 13 жовтня йшлося, що у результаті різкого погіршення погодних умов, виникла аварійна ситуація, в наслідок якої судно отримало пошкодження. Після оцінки обстановки, було прийнято рішення про постановку судна на якір з метою забезпечення проведення заходів боротьби за живучість.

«З метою забезпечення проведення пошуково-рятувальних робіт Військово-Морськими Силами розгорнуто пункт управління пошуково-рятувального забезпечення, налагоджено взаємодію із казенним підприємством «Морська пошуково-рятувальна служба» Міністерства інфраструктури України, Державною прикордонною службою України, ДСНС. До операції залучено кораблі і катери в кількості вісім одиниць та чотири одиниці повітряних суден.

Завдяки злагодженим та впевненим діям екіпажу корабля, аварійну ситуацію вдалося стабілізувати. Загрози життю особового складу немає. Загрози втрати судна немає. Наразі триває операція щодо надання допомоги аварійному кораблю та повернення його до пункту постійної дислокації», – йдеться в повідомленні.

Водночас, за інформацією оприлюдненою народним депутатом Михайлом Забродським, в районі острова Зміїний зазнає лиха судно розмагнічування «Балта» (A811). Надзвичайна ситуація на борту судна виникла близько 8 години ранку 13 жовтня. Посилаючись на слова військовослужбовців ВМС, він повідомив, що судно втратило хід і має затопленими щонайменше два відсіки.

За інформацією одеського видання «Думская», судно отримало пошкодження, коли намагалося пришвартуватися до причалу Зміїного.

Станом на 8.30 14 жовтня Командування ВМС повідомило, що судно вже буксирується до Одеси, частину екіпажу евакуйовано:

«Командування Військово-Морських сил Збройних Сил України інформує, що станом на 08.30 14.10.2021 — особовий склад, який не задіяно у заходах з боротьби за живучість було доставлено у пункт постійної дислокації. Військовослужбовці почувають себе добре. Додатково задіяно особовий склад аварійно-рятувального загону ВМС ЗС України, який знаходиться на кораблі та забезпечує проведення заходів з боротьби за живучість. Наразі здійснюється буксирування корабля до пункту базування Одеса у супроводженні кораблів і катерів Військово-Морських Сил ЗС України та казенного підприємства «Морська пошуково-рятувальна служба» Міністерства інфраструктури України».


A811 «Балта» (до 2018 року – U811, до 1997 року – СР-568) – судно розмагнічування проєкту 130 Військово-Морських Сил ЗС України. Призначене для проведення спеціальних заходів щодо зменшення власних магнітних полів бойових кораблів та суден.

Судно розмагнічування «СР-568» було закладене на Північній верфі у Гданську в 1987 році, заводський № 9/130. Спущено на воду 10.04.1987, прийнято до складу ВМФ 26.11.1987 р. Входило до складу 230-го дивізіону МРСО Чорноморського флоту СРСР, з базуванням у Севастополі. 01.07.1997 року судно «СР-568» при розподілі ЧФ ВМФ СРСР було передане Україні, отримало назву «Балта» і бортовий номер U811. Під час російської інтервенції в Україну, у 2014 році, захоплене росіянами. 15 квітня 2014 року було повернуте Україні.