Прокуратура підозрює «Кузню» у розтраті коштів ДОЗ

Прокуратура підозрює Кузню у розтраті коштів ДОЗ Фото: Сергій Смолєнцев / Думская

За версією слідства, ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському», за допомогою низки компаній, завищувало вартість складових частин суден, що будувались для ВМС України, внаслідок чого було розтрачено бюджетні кошти.

Досудове розслідування за фактом розтрати бюджетних коштів в особливо великих розмірах службовими особами ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» (ЗКНР) шляхом зловживання своїм службовим становищем, у ході будівництва десантного катера типу «Кентавр» та розвідувального корабля «Лагуна» за державним оборонним замовленням (ДОЗ) було розпочато за матеріалами СБУ ще в грудні 2019 року.

За інформацією, яка перевіряється у кримінальному провадженні, під час виконання державних контрактів № 247/1/16/34 від 13.04.2016 та № 403/1/17/95 від 19.12.2017, невстановленими службовими особами ЗКНР з використанням ряду суб'єктів господарської діяльності, зокрема, ТОВ «Нептун-Електро ЛС» та ДП «Зовнішекономсервіс», було завищено вартість складових частин суден, внаслідок чого розтрачено бюджетні кошти.

Зазначимо, що ДП «Зовнішекономсервіс» – це дочірнє підприємство, яке належить ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському».

Cтрок досудового розслідування мав закінчитися 4 червня 2021 року, водночас на той момент жодній особі про підозру не було повідомлено, попри те, що було проведено обшук на ЗКНР та отримано документи, які цікавлять слідство, а також розкрито банківську таємницю щодо руху коштів між рахунками підприємств, які ймовірно використовувались для заволодіння коштами.

Відповідно прокуратура звернулась до суду з клопотанням на продовження досудового розслідування на 18 місяців. Зазначається, що додатковий час необхідний для аналізу отриманих документів, проведення експертиз, а також інших слідчих та процесуальних дій.

Подільський районний суд міста Києва клопотання прокурора задовольнив частково і продовжив строк досудового розслідування до 12 місяців.

Нагадаємо, що голові правління ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» Валерію Шандрі, а також колишньому заступнику міністра оборони Ігорю Павловському та двом колишнім начальникам Департаменту військово-технічної політики, розвитку ОВТ Міністерства оборони України 2 липня 2021 року сліді ДБР повідомили про підозру в рамках іншої справи.

Усіх посадовців слідчі ДБР підозрюють у змові та організації поставок до ЗСУ впродовж 2016-2018 років військової техніки низької якості. Зокрема йдеться й про бойові катери, які на думку слідства не відповідали встановленим вимогам та не можуть використовуватися у ЗС України. ДБР вважає, що це завдало державі збитків на суму понад 475 млн гривень.




Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію