Суд заарештував всіх підозрюваних у справі постачання ВМСУ десантних катерів за вкраденим проєктом

Суд заарештував всіх підозрюваних у справі постачання ВМСУ десантних катерів за краденим проєктом

Печерський суд обрав колишньому заступнику міністра оборони Ігорю Павловському запобіжний захід у вигляді двох місяців тримання під вартою, за справою закупівлі катерів, які «Кузня на Рибальському» будувала за невдало скопійованим чужим проєктом.

Суд також визначив Павловському альтернативу – внесення застави у 475 млн грн.

Нагадаємо, що 2 липня слідчі ДБР повідомили про підозру колишньому заступнику міністра оборони, голові правління ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» (ЗКНР) та двом колишнім начальникам Департаменту військово-технічної політики, розвитку ОВТ МОУ.

Усіх посадовців слідчі ДБР підозрюють у змові та організації поставок до ЗСУ впродовж 2016-2018 років військової техніки низької якості. Йдеться про бойові катери та медичні автомобілі, які на думку слідства не відповідали встановленим вимогам та не можуть використовуватися у ЗС України. ДБР вважає, що це завдало державі збитків на суму понад 475 млн гривень.

Два десантні катери «Кентавр-ЛК» були замовлені Міноборони у 2016 році. Закладені у грудні того ж року катери спустили на воду у 2018-му. Катери розпочали заводські випробування у 2018-му та мали перейти у 2019-му до державних, проте наразі вони так і не прийняті ВМС.

За наявною інформацією їх не можуть передати замовнику через не відповідність тактико-технічних характеристик щодо водотоннажності, осадки та швидкості – заважкий катер не може досягти заявленої швидкості (яку спочатку декларували у 50 вузлів, потім «не менше 40»).

Також є претензії до умов розміщення десанту, складності завантаження та висадки.

Кентавр-ЛК вийшов у море з морською піхотою

Нагадаємо, що катер призначений для перевезення 36 морських піхотинців.

За версією слідства, голова правління ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» підбурив заступника міністра оборони укласти державний контракт саме з його підприємством. Посадовець Міністерства дав вказівку підлеглим йому керівникам департаменту МОУ на безперешкодне укладення контракту щодо будівництва катерів саме з вказаним ПрАТ.

5 липня суд обрав одному з колишніх директорів Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки МОУ запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці з альтернативою внесення застави у сумі приблизно 443 млн гривень.

7 липня суд обрав аналогічний запобіжний захід голові правління ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» Валерію Шандрі, з альтернативою внесення застави у сумі понад 443 млн грн.

8 липня суд обрав запобіжний захід ще одному з колишніх директорів Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки МОУ у вигляді тримання під вартою на два місяці з альтернативою внесення застави у сумі приблизно 475 млн грн.

Загальна сума застави усім чотирьом підозрюваним понад 1,8 млрд грн.


Історія створення катерів (присвоєння проєкту)

Швидкісний десантно-штурмовий катер проєкту 58503 (шифр «Кентавр-ЛК») був «розроблений» КБ заводу «Кузня на Рибальському» на основі проєкту 58181 (шифр «Кентавр») миколаївського державного підприємства «Дослідно-проектний центр кораблебудування» (ДПЦК), який своєю чергою створений на базі катеру проєкту 58155 («Гюрза-М»).

За перепрацьованим «Кузнею» проєктом (якому присвоїли новий номер і додали до шифру «Кентавр» літери «ЛК» – ленінська кузня) катер отримав суцільне бронювання, зміни у конструкції корпусу, озброєнні та суднових системах, була збільшена кількість десанту – з 26-28, з початку до 32, а згодом і до 36 морських піхотинців, що позначилось на характеристиках.

Варто зазначити, що це не перший випадок фактично присвоєння собі чужого проєкту (ДПЦК за свої проєкти грошей від «Кузні» не отримувало). Так само раніше було із катером «Гюрза-М».

Від початку «Гюрза-М» був розроблений ДПЦК, як розвиток проєкту 58150 «Гюрза», для несення патрульної служби на річках, озерах, зовнішніх рейдах і прибережних морських акваторіях з віддаленням від порту базування до 50 миль. Перші два катери (зав. номери 01023, 01024) були закладені 25.10.2012 року на «Кузні на Рибальському» (тоді ще «Ленінська кузня»). Надалі виробництво фактично зупинилось на два роки.

Вже в 2014 році Міноборони уклало новий контракт на їх добудову. При чому після поновлення будівництва проєкт був перепрацьований конструкторським бюро ЗКНР. Відмінність проєктів позначилась на тактико-технічних характеристиках, в тому числі замінили бойові модулі «Катран-М» на КАУ-30М власної розробки (докладно див. за посиланням).

На «Кузні» для катерів змінили шифр проєкту, зокрема починаючи з третього катера на закладних табличках замість «Гюрза-М» стали вказувати: шифр «МБАК» проєкт 58155.

Катер Гюрза-М

Крім того, пізніше стало відомо, що першим катерам були змінені навіть заводські номери.

Зокрема МБАК №2 – P175 «Бердянськ» мав при закладці заводський № 01024. Але в 2018 році, при передачі до музею вражених росіянами 25.11.2018 частин корпусу, у сертифікаті управління експлуатації і судноремонту Командування ВМСУ було вже вказано заводський № 01027. Це свідчить про те, що при зміні первісного проєкту та укладання нового контракту 2014 року, було не лише змінено шифр проєкту, а й заводські номери перших двох катерів.

закладка табличка МБАК U175 Бердянськ МБАК P175 Бердянськ заводський номер

Зауважимо, що днями стало відомо, що «Кузня на Рибальському» відновила будівництво восьмого малого броньованого артилерійського катера проєкту 58155 (шифр «МБАК») та третього десантно-штурмового катера проєкту 58503 (шифр «Кентавр-ЛК») на замовлення Міністерства оборони, яке було призупинено через карантин.