Укрспецекспорт відправив танк БМ «Оплот» у США

Укрспецекспорт відправив танк БМ Оплот у США Фото Василя Шурупова

Держкомпанія «Укрспецекспорт», що входить до складу ДК «Укроборонпром», відвантажила у США танк БМ «Оплот», що був цього року випущений Заводом імені Малишева.

«Генеральний директор Укрспецекспорту Вадим Ноздря зазначив, що танк відбув до США в рамках виконання контракту на виготовлення та відвантаження цієї бойової машини між спецекспортером та американським замовником», – повідомляють у концерні.

Зазначається, що танк виготовлений в сучасній комплектації та повністю готовий до експлуатації. Зауважимо, що вартість БМ «Оплот» для американців за контрактом 2018 року склала близько $7 млн.

Укрспецекспорт відправив танк БМ Оплот у США Американський військово-транспортний літак у Борисполі, 16.10.2021. Фото Олександра Науменка

Нагадаємо, що у 2000 році на озброєння Збройних Сил України був прийнятий танк Т-84У «Оплот» (об'єкт 478ДУ9). На замовлення Міноборони в 2001 році було виготовлено 10 таких танків. Чотири танки Т-84У «Оплот» брали участь у Strong Europe Tank Challenge 2017, де мали технічні проблеми попри проведений Заводом імені Малишева ремонт перед змаганнями.

У 2009 році на озброєння ЗСУ було прийнято БМ «Оплот» (об'єкт 478ДУ9-1), що є докорінною модернізацією танка Т-84У «Оплот». Проте до українського війська було поставлено всього одну машину. Наразі триває програма імпортозаміщення «Бастіон», адже танк має певну кількість складових компонентів російського походження, зокрема окремі компоненти електрообладнання, складових частин блоків та систем. Передбачається, що елементна база танка має не лише позбутись російських складових, а й бути значно модернізована.

У грудні 2020 року Генеральний штаб ЗС України щодо імпортозаміщення та виробництва танків БМ «Оплот» називав такі невирішені проблеми:

  • відстріл зразків броні (був запланований на січень 2021 року);
  • стендові випробування двигуна 6ТД-2 (на той час відпрацював 250 годин із 300 годин);
  • приціл 1Г46М (проходив заводські випробування).

Крім того, військові звернули увагу що для виробництва необхідна кооперації понад 25 державних і приватних підприємств, а також створення національну програму для виробництва «Оплоту». На кінець 2020 року вартість танка складала 150 мільйонів гривень.

У серпні 2021 року гендиректор ДП «Заводу імені В. О. Малишева» Василь Крилас повідомив, що наразі у танку залишається близько 5% російських комплектуючих. Щодо інших іноземних компонентів, то він зазначив, що буде французький тепловізор та німецька радіостанція.

Варто зауважити, що наразі танк БМ «Оплот» вже не повною мірою відповідає вимогам до сучасних танків, головним чином через недостатню цифровізацію. Також бойова машина має застарілі компонування, механізм заряджання та ергономіку.



БМ Оплот