В параді у Києві можуть взяти участь танки «Оплот»

На параді у Києві можуть взяти участь танки Оплот

Під час параду до 30-ї річниці Незалежності України можуть бути продемонстровані два нових танки «Оплот», а також єдиний БМ «Оплот» (об'єкт 478ДУ9-1), що перебуває у ЗС України.

Про це повідомляє Оборонно-промисловий кур'єр з посиланням на інтерв'ю генерального директора ДП «Заводу імені В. О. Малишева» Василя Криласа для передачі Security Talks.

За його словами, це може відбутися у разі рішення Міноборони щодо включення нового танку в розрахунки. Він додав, що йдеться про той «Оплот», виробництво якого замовила та профінансувала Державна компанія «Укрспецекспорт». Василь Крилас зазначив, що танк буде готовий до відправлення 10 серпня.

Повідомляється, що ЗІМ вдалося пришвидшити цикл виробництва танку, який зазвичай складає 14-16 місяців, завдяки тому, що до укладання контракту з Укрспецекспортом на заводі вже була певна кількість компонентів.

Башта танку Оплот замовленого ДК Укрспецекспорт Башта танку «Оплот» замовленого ДК «Укрспецекспорт»

Пан Крилас додав, що цей проєкт хоча й спрямований на просування танку на світовому ринку озброєнь, одначе пов’язаний і з посиленням обороноздатності України, оскільки завдяки співпраці з Укрспецекспортом може бути пришвидшене виконання дослідно-конструкторської роботи «Бастіон» з імпортозаміщення компонентів «Оплоту». Поки що, за його словами, залишається близько 5% комплектуючих російського виробництва. Щодо інших іноземних компонентів, то він зазначив, що буде французький тепловізор та німецька радіостанція.

Танк Оплот виготовлений для США Танк «Оплот» виготовлений для США

Василь Крилас також повідомив, що окрім 51-го (порядковий номер) танку «Оплот» на параді буде присутній танк, який ЗІМ зробив для іноземного замовника. З 2018 року завод виробляв БМ «Оплот» на замовлення США. Отже, саме цей танк і буде демонструватися разом з тим танком, що був виготовлений для ДК «Укрспецекспорт».

Крім того, джерела ІА «ОПК» не виключають, що може бути продемонстрований і третій танк «Оплот», що був поставлений в рамках контракту на десять танків для Збройних Сил України, і який свого часу було припинено через нестачу фінансування.

БМ Оплот об'єкт 478ДУ9-1