Міністерство оборони очолить Резніков, – Бутусов

Міністерство оборони очолить Резніков, – Бутусов

Президент Володимир Зеленський погодив кандидатуру нового міністра оборони. Це Олексій Резніков, чинний віцепрем'єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Про це повідомив головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов.

«Новий кандидат у міністри Резніков не був раніше пов'язаний з питаннями оборони й безпеки. Це професійний адвокат, який не мав відношення до бойових дій і оборонного планування. Тому Резніков буде для Офісу [Президента] керованою фігурою, йому буде потрібно чимало часу для того, щоб вникнути в суть того хаосу, що відбувається, й виробити в ньому якусь логіку й стратегію», – підкреслює Бутусов.

За його словами, іншим кандидатом, якого розглядав Зеленським, була «Слуга народу» Ірина Верещук. Вона закінчила військовий виш та проходила військову службу на офіцерських посадах у Збройних Силах України. Наразі вона є головою підкомітету з державної безпеки та оборони Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

«За даними джерел Цензор.Нет, головною мотивацією Зеленського є бажання мати міністра оборони, який говорить, замість Тарана, який мовчить, який не дає інтерв'ю й пресконференцій через великі труднощі зі зв'язністю викладу своїх думок. Таран абсолютно очевидно фізично нездоровий і нездатний виконувати обов'язки міністра», – підкреслює журналіст.

«Єрмак і Демченко не хотіли заміни Тарана, і захищали його, незважаючи на всі скандали, оскільки він є слухняним виконавцем, здатним віддати, наприклад, наказ № 330 про штрафи для тих, хто стріляє по російських окупантах [так звана премія за тишу]. Крім того, Таран не заважає офісу в ручному режимі впливати на будь-які питання в армії і передусім на питання організації держзакупівель», – пише Бутусов.

«Резнікова Зеленський розглядає передусім як дипломата і комунікатора, а не військового реформатора, організатора оборони. Тому, на жаль, передумови для будь-яких структурних змін в армії поки що не проглядаються», – додав він.

«Утім, на відміну від багатьох інших кандидатів, яких розглядав Зеленський, Резніков людина інтелектуальна, і є надія, що він зможе навести порядок хоча б у тих критичних сферах, які повністю розвалив Таран – в Держоборонзамовленні, в держзакупівлях, зокрема палива, де масштаби корупції та безвідповідальності вже опустилися до рівня 2013 року. Гірше вже нікуди. Утім, подивимося, в які терміни Зеленський реально змінить Тарана», – резюмував він.