ХДАВП отримав замовлення на обслуговування Ан-74

ХДАВП розпочав технічне обслуговування іноземного Ан-74
Харківське державне авіапідприємство (ХДАВП) отримало замовлення на технічне обслуговування літака Ан-74 іноземного замовника, який свого часу був виготовлений на ХАЗі.

«Літак прилетів на заводський аеродром 22 листопада. Регламентні контрольно-відновлювальні роботи розраховані на півтора місяця. Над замовленням працюватимуть в основному фахівці трьох цехів: цеху остаточного складання №5, цеху гальванопокриття, лакофарбувальних покриттів та хімічного оброблення №10 та цеху технічного обслуговування авіаційної техніки №75. Інші цехи підключатимуть в міру потреби», — повідомили на підприємстві.

Нагадаємо, що в грудні цього року на ХДАВП мають почати виготовлення хвостових балок та фюзеляжів для гелікоптерів виробництва АТ «Мотор Січ».



Нагадаємо, ХДАВП, що входить до складу Укроборонпрому та перебуває у стані банкрутства, серійно не випускає літаки вже близько 10 років й за цей період накопичило величезні борги (сукупно близько 3,9 млрд грн), як перед державою та комерційними структурами, так і перед власними працівниками (борги по зарплаті – понад 250 млн гривень).

19 квітня 2021 року завод отримав нового керівника. Ним став ексочільник ДП «Антонов» та ексочільник самого ХДАВП Олександр Кривоконь. Поштовхом до зміни гендиректора стало загострення кризової ситуації, внаслідок чого працівники вийшли з протестом на вулицю.

З огляду на загострення соціальної ситуації на ХДАВП, Укроборонпрому довелось терміново допомагати підприємству фінансово – були знайдені кошти, щоб хоча б частково погасити заборгованість із заробітної плати перед працівниками. Мова йде про надання займу у 9 млн грн на погашення заборгованості за квітень-травень 2020 року.

Однією з основних проблем заводу є відсутність твердих замовлень на літаки Ан-74, Ан-140 як від державних, так і іноземних замовників. До того ж у жовтні 2022 року буде припинено мораторій на ліквідацію в процедурі банкрутства і підприємство, у разі відсутності дієвих кроків органів державного управління, буде ліквідовано шляхом розпродажу його частинами.

Наразі підприємством розроблена програма антикризових заходів. Зокрема на заводі покладають надії й на Міноборони, адже Ан-74 включений у Державну цільову оборонну програму розвитку озброєння. Стверджується, що Міноборони зацікавлено у придбанні чотирьох Ан-74 у патрульній версії для ВМС України та ще 4 транспортних літаків.

Також у липні Олександр Кривоконь повідомив про підписання з Укроборонпромом і авіакомпанією «Мотор Січ» договору про завершення будівництва і передачу в лізинг двох літаків Ан-140. Це за його словами дозволить виплатити частину боргів заробітної плати.