Україна випробувала компоненти 122-мм термобаричної ракети «Спека»

Україна випробувала компоненти 122-мм термобаричної ракети Спека

ДАХК «Артем», що є частиною Укроборонпрому, успішно випробувала термобаричну бойову частину та твердопаливний двигун ракети до легкої вогнеметної системи «Спека» на базі «Дозор-Б».

Випробування обох компонентів показали задовільні результати, повідомляють у компанії.

Під час випробувань [18 листопада] двигун показав задовільні результати роботи, що свідчить про правильні теоретичні розрахунки внутрішньої балістики та оптимальний конструктив з боку міцності елементів та конструкції в цілому. Отримані такі балістичні характеристики як час роботи, зміна тиску та тягові характеристики мають позитивні результати для того, щоб перейти до наступного етапу випробувань. Раніше були проведені випробування термобаричної бойової частини, які також показали задовільні результати.

Україна випробувала компоненти 122-мм термобаричної ракети Спека

Зазначається, що двигун був розроблений фахівцями конструкторського бюро протитанкових засобів ураження та артилерійських боєприпасів ДАХК «Артем». Він призначений для доставки термобаричної бойової частини ракети РС-122Б на дальність до 7 км.

Наступним кроком ДАХК «Артем» готується до натурних пусків бойових ракетних двигунів з інертною бойовою частиною для визначення дальності, початкової швидкості та інших балістичних характеристик.

Україна випробувала компоненти 122-мм термобаричної ракети Спека

Про систему «Спека»

Легка мобільна вогнеметна система (РСЗВ) «Спека» призначена комбінованого ураження живої сили противника на відкритій місцевості та в укриттях різного типу, ураження неброньованої та легкоброньованої техніки, а також елементів інфраструктури.

Перші фото РСЗВ Спека на базі бронемашини Дозор-Б

Головний виконавець та інтегратор – ХКБМ ім. Морозова, яке власне є розробником «Дозору». Інші ключові партнери проєкту – це ДП «Шепетівський ремонтний завод», яке відповідає за пакет напрямних для малогабаритної системи запуску нових боєприпасів та ДАХК «Артем» – безпосередній розробник та виробник нових засобів враження.

Тактико-технічні характеристики (ТТХ) снаряду РС-122ТБ
Стартова вага – 28,5 кг
Вага бойової частини – 11,5 кг
Довжина снаряду – 1450 мм
Довжина бойової частини – 655 мм
Довжина двигуна – 795 мм
Дальність стрільби – 7 км

Перші фото РСЗВ Спека на базі бронемашини Дозор-Б

Нагадаємо, що в 2019 році на озброєння ЗСУ були прийняті ручні термобаричні гранати РГТ-27С та РГТ-27С2 виробництва державного підприємства «Спецоборонмаш» (раніше ДП «Машинобудівна фірма «Артем»). Під час вибуху граната на чотири секунди створює вогняну хмару об‘ємом 13 м3, де температура сягає 2500-3000°C, що дозволяє не лише знищувати живу силу, але і виводити з ладу легкоброньовану техніку.