Турецька Baykar підписала угоду з «Івченко-Прогрес» щодо постачання авіадвигунів АІ-322Ф та АІ-25ТЛТ

Турецька Baykar підписала угоду з Івченко-Прогрес щодо постачання авіадвигунів АІ-322Ф та АІ-25ТЛТ

Турецька компанія Baykar та українське державне підприємство «Івченко-Прогрес» підписали контракт на постачання реактивних двигунів АІ-322Ф та АІ-25ТЛТ.

Угоду було укладено 11 листопада, в рамках міжнародної виставки озброєння Saha Expo 2021, повідомляє Мілітарний з посиланням на повідомлення на офіційній сторінці Baykar у твіттері.

«Ми підписали контракти на постачання ТРД АІ-322Ф та інтеграцію ТРД АІ-25ТЛТ з провідною компанією України «Івченко-Прогрес» для нашого проєкту MİUS (Бойова безпілотна авіаційна система)», — йдеться у повідомленні.

Очікується, що перший прототип MUIS з'явиться у 2023 році. Безпілотний літак, оснащений реактивним двигуном, матиме корисне навантаженням до 1,5 т, і буде здатний діяти в парі з пілотованими літаками. Безпілотник зможе застосовувати ракети класу «повітря-повітря».

Передбачається, що MUIS буде оснащений двигуном АІ-25ТЛТ.

Щодо АІ-322Ф то ним імовірно оснастять навчально-тренувальний літак HÜRJET, виготовлення прототипу якого почалося у квітні 2021 року. Про вірогідність оснащення цього літака українським реактивним двигуном повідомлялося ще у 2017 році.