Рада може передбачити додаткові видатки на переозброєння

Рада може передбачити додаткові видатки на переозброєння

Таку заяву зробив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

«Якщо міністр [оборони] Резніков бачить, що є реальна додаткова потреба на переозброєння, яка відповідає затвердженій стратегії про оборону України, то дуже важливо сформувати ці бюджетні пропозиції, враховуючи, що ми ухвалили законопроєкт №5600, і додаткові надходження до бюджету будуть. До того ж, враховуючи те, що ми можемо отримати від наших потенційних партнерів, зокрема, Британія мільярд фунтів виділить, і США передбачили у своєму бюджеті програму підтримки», – сказав Стефанчук в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

Він наголосив, що питання обороноздатності держави – це пріоритет і базова потреба, тому «треба просто сісти й порахувати, скільки треба – і тоді Верховна Рада може проголосувати зміни до держбюджету, якщо пропозиції будуть збалансовані, зрозумілі, і для цього є підстави».

«Бувало й так, і тут я хочу не пана Резнікова покритикувати, а його попередників, що виділялося фінансування, а наприкінці року ми бачили певну суму невикористаних коштів, які просто згорали. Тобто наявні надходження мають раціонально розписуватися і освоюватися до кінця поточного року», – додав Стефанчук.

Раніше Олексій Резніков в інтерв'ю АрміяІнформ повідомив, що видатки на озброєння треба збільшити в 10 разів. На його переконання, велика частина фінансування оборонної сфери, «проїдається», тоді як на озброєння виділяється лише 15-20% від необхідного обсягу коштів, попри те, що цього року Міноборони отримало найбільший бюджет за 30 років.

«Умовно, зараз ми отримали на озброєння 28 млрд грн, разом з держгарантіями – нехай буде 40 млрд. Але, якщо скласти видатки на озброєння з уже затверджених, узгоджених та перспективних програм, то потрібно 230-250 млрд грн. Щороку!», – наголосив міністр оборони.

Для початку, на його думку, треба вийти на «чисте» фінансування бюджету оборони – мається на увазі фінансування Міноборони, ЗСУ, ГУР і ДССТ – у розмірі 3 % ВВП, як передбачає законі. Без включення до цього показника державних гарантій, оскільки де-факто це кредитування майбутніх періодів. Це він вважає своїм завданням-мінімумом на 2023 рік. Щоб це зробити у 2022 році згідно з оприлюдненими показниками ВВП, не вистачає близько 23 млрд грн.