Міноборони «дає задню» – список спеціальностей для постановки жінок на військовий облік скоротять

список спеціальностей для постановки жінок на військовий облік скоротять

Список спеціальностей, за яким жінки беруться на військовий облік, буде скорочено.

Про це у своєму телеграм-каналі повідомила нардепка від «Слуги народу» Юлія Гришина:

«Список спеціальностей, за яким жінки беруться на військовий облік, буде скорочено. Про це тільки-но дізналася від голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки після його розмови з міністром оборони».

Нагадаємо, що Міноборони наказом від 11.10.2021 року № 313 затвердило новий значно розширений, Перелік спеціальностей та професій після одержання яких жінки беруться на облік військовозобов'язаних. Документ набув чинності 17 грудня 2021 року.

Попередній перелік був визначений Постановою КМУ № 711 від 14 жовтня 1994 року. Згідно з ним з 1994 року на військовому обліку мали перебувати жінки, які отримали медичні спеціальності, фахівці зв'язку, метрологи, метеорологи, картографи та кінорадіомеханіки.

Згідно із законом, стати на військовий облік – обов’язок, а не право українських жінок.

Зокрема це визначає оновлена у березні цього року 11 частина 1 статті Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»: «Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних».

Вчора у Командуванні Сухопутних військ, якому підпорядковуються терцентри комплектування (колишні військкомати) повідомили, що жінкам, які підпадають під військовий облік, дадуть час стати на нього до кінця 2022 року. Тих хто цього не зробить – штрафуватимуть.

Для цього вони мають подати до військкоматів визначені документи та пройти там медкомісію.