Виправлено помилку в законі щодо грошового забезпечення резервістів

грошового забезпечення резервістам

З 1 січня 2022 року набули чинності зміни до Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу», що виправили помилку у визначенні розмірів грошового забезпечення резервістів, у разі їх призову на службу.

Нагадаємо, що за законом, який набув чинності 23 квітня 2021 року, президент отримав право своїм рішенням оголошувати призов резервістів оперативного резерву першої черги (бойових частин) терміном до шести місяців без оголошення мобілізації.

За логікою прийнятого закону, резервісти призвані за рішенням президента на строк до шести місяців, мають отримувати грошове забезпечення належне військовослужбовцю за посадою, а також додатково – середній заробіток на підприємстві (якщо резервіст на момент призову працює) або мінімальну заробітну плату (якщо не працює).

Проте щодо виплат тим хто не працює у законі допустили серйозну помилку. Зокрема зазначивши у частині 12 статті 39-1 Закону «Про військовий обов’язок та військову службу», що таким резервістам виплачується «грошове забезпечення в розмірі мінімальної заробітної плати» (а не додатково мінімальна зарплата):

12. Громадянам України, призваним на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, які на день призову на збірні пункти не працюють, на весь строк виконання ними обов’язків служби в особливий період, враховуючи час проїзду до військової частини і назад, виплачується грошове забезпечення в розмірі мінімальної заробітної плати...

Проте помилка не залишилась поза увагою, і у липні, прикінцевими положеннями до закону про основи національного спротиву, цю частину закону відкоригували:

12. Громадянам України, призваним на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, які на день призову на збірні пункти не працюють, на весь строк виконання ними обов’язків служби в особливий період, враховуючи час проїзду до військової частини і назад, додатково до належного грошового забезпечення військовослужбовця виплачується мінімальна заробітна плата за рахунок коштів...

Ця зміна введена в дію з 1 січня 2022 року, разом із законом про основи нацспротиву.



Посилання на повні тексти нормативних документів з питань грошового, речового, продовольчого, житлового та соціального забезпечення можна знайти на сторінці сайту «Норми забезпечення військовослужбовців»