Киргизстан з другої спроби погодив відправлення військ до Казахстану

Киргизстан з другої спроби погодив відправлення військових до Казахстану

Парламент Киргизстану в п‘ятницю, 7 січня з другої спроби ухвалив рішення про відправку своїх військових в Казахстан по лінії ОДКБ.

Про це повідомляє Казахська редакція Радіо Свобода (Радіо Азаттик).

Рішення підтримали 69 депутатів, семеро проголосували проти. Напередодні депутати не змогли зібрати кворум під час екстреного засідання, а під час першої спроби голосування в пʼтницю рішення не набрало необхідної кількості голосів.

Раніше віцепрем‘єр країни Камчібек Ташієв повідомив, що країна може відправити в Казахстан 150 військових і 19 одиниць техніки.

Під час обговорення цього питання під парламентом Киргизстану зібралися десятки людей. Деякі тримали в руках плакати «Вимагаємо виходу з ОДКБ», «Киргизстан не буде підтримувати агресора Токаєва».

Народні протести проти режиму Назарбаєва-Токаєва у Казахстані розпочалися 2 січня та охопили всю країну. Мітингарі цієї середи захопили будівлі місцевої адміністрації, резиденції президента й аеропорту в Алмати – найбільшому місті Казахстану. Президент країни для боротьби з протестами спочатку залучив спецпризначенців й армію, а потім звернувся за військовою допомогою в ОДКБ. Влада повідомила про загибель 18 силовиків та 26 протестувальників.