Пакистанська армія заявила що не відмовлялася від контракту на турецькі гелікоптери

Т-129 ATAK

Нас неправильно зрозуміли – пакистанська армія заперечила поширену ЗМІ інформацію про скасування угоди щодо закупівлі турецьких гелікоптерів Т-129 ATAK.

Міжвідомча служба зв’язків з громадськістю армії Пакистану (Inter-Services Public Relations, ISPR) заявила, що деякими електронними ЗМІ була неправильно розтлумачена заява генерального директора ISPR пов’язана з угодою Пакистану з Туреччиною щодо придбання гелікоптерів Т-129 ATAK, яку він зробив під час пресконференції 5 січня, пише Anadolu.

«Пакистан ніколи не виключав придбання військових гелікоптерів у Туреччини. Усі спекуляції з цього приводу безпідставні», – повідомили в ISPR.

Раніше ЗМІ повідомили, що Пакистан скасував угоду вартістю 1,5 млрд дол. щодо придбання 30 турецьких гелікоптерів Т-129 ATAK через те, що начебто Туреччина не може розв'язати проблему з двигуном, оскільки двигун LHTEC-T800 не отримав дозвіл на експорт від США .

Легкі ударні гелікоптери T129 ATAK розроблені на базі італійського вертольота A129 Mangusta. T129 є результатом інтеграції розробленої в Туреччині високотехнологічної авіоніки і систем озброєння, бази гелікоптера AgustaWestland A129 з модернізованими двигунами, трансмісією і лопатями ротора. T129 використовується турецькою армією і поставляється на експорт.

У 2020 році Туреччина завершила кваліфікаційні випробування модернізованого бойового гелікоптера ATAK FAZ-2 (фаза 2) і в 2021 році планувала розпочати його серійне виробництво.

Модифікація ATAK FAZ-2 виконала перший політ у листопаді 2019 року. Модернізована машина оснащена новими засобами для радіоелектронної боротьби, а також системами попередження про радіолокаційне і лазерне опромінювання.