Зустріч Зеленського з Путіним загрожує Україні капітуляцією, — Порошенко

Зустріч Зеленського з Путіним загрожує Україні капітуляцією, — Порошенко

Прямі переговори з Путіним без участі союзників України – це шлях до капітуляції.

Про це сказав п'ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в інтерв'ю головному редактору польського видання «Газета виборча» Адаму Міхніку. Порошенко зауважив, що лише об'єднана позиція України і західних партнерів здатна стримати гібридну агресію Росії.

«З самого початку я був противником того, щоб Зеленський зустрічався з ним тет-а-тет. Це позиція слабкого, яка приведе до капітуляції. У Нормандському форматі, який виник у 2014 році, беруть участь Німеччина і Франція, хоч де факто бере участь весь Європейський Союз. Берлін і Париж отримали на це мандат від Європейської Ради. Ми мали потужну підтримку з боку США, коли американці за часів Трампа призначиали свого спеціального представника Курта Волкера. А ще раніше – для віце-президента Джо Байдена Україна була першим пріоритетом. ЄС, США і Україна працювали разом і злагоджено», – нагадав Порошенко.

«Путін буде виконувати зобов’язання лише тоді, коли навпроти нього сидітиме сильна, авторитетна і могутня сторона», – переконаний Петро Порошенко.

«Сьогодні головна мета Путіна – розвалити цю єдність. Через Північний потік 2, бо на його тему в ЄС немає однієї думки. А коли в ЄС немає консенсусу, тоді в реальній політиці Союз не існує. Сербія отримує російський газ по 240 доларів за 1 тисячу кубометрів, Молдова по 450 доларів, відмовившись від цілого ряду важливих європейських ініціатив. Натомість Україна на сьогоднішній день платить 2 тисячі доларів. Це ринок? Ні, це шантаж і корупційне ведення своєї зовнішньої політики для популяризації «русского міра». Для нас головне, щоб ЄС купував газ на російсько-українському кордоні, бо це гарантує відсутність корупційних схем і політичного шантажу», – говорить Порошенко.

Він наголосив, що інструментами гібридної війни Кремля є міграційна політика, енергетичний шантаж і втручання у вибори: «Не йдеться лише про втручання у вибори у США, Німеччині, Нідерландах, Австрії чи Україні. Способи полегшення російського втручання прості: достатньо ввести електронне голосування, щоб російським хакерам зручніше було малювати результати. І згодом повести Зеленського дорогою Януковича і Лукашенка, щоб він став нелегітимним. Україні потрібно робити висновки з помилок інших і не прирікати свою країну на подібні виклики».