«Наша мета – зробити ЗСУ настільки привабливими, що контракти захочуть укладати й на 10 років», – Резніков

 зробити ЗСУ настільки привабливими, що контракти захочуть укладати й на 10 років

Перехід до професійної – високомотивованої армії можна забезпечити виключно шляхом формування стимулів для військових, кажуть у Міноборони, і підтверджують, що підвищення грошового забезпечення у 2023 році торкнеться лише тих, хто підпише контракт на 10 років.

Повідомляє пресслужба Міноборони за підсумками брифінгу Олексія Резнікова, що відбувся 3 лютого, де він зокрема заявив, що найменший контракт на службу в ЗСУ буде 10 років.

Саме тому, зауважують у відомстві, реформа армії передбачатиме комплекс заходів, зокрема забезпечення житлом, підвищення грошового забезпечення, інвестиції в освіту військовослужбовців, відпустки, медобслуговування та оздоровлення, соціальну адаптацію, повноцінний соціальний пакет тощо.

Конкретні параметри реформи, прикладну модель та дорожню карту її реалізації обіцяють визначити у процесі розробки змін до законодавства за підсумками обговорень з військовослужбовцями Збройних Сил України, а також досліджень серед цільових груп.

Зазначається, що наразі ЗСУ складаються з трьох категорій:

Перша й найменша – це призов. Люди, які за старою традицією можуть бути викликані до центрів комплектації і півтора роки нести службу. Їх сьогодні менше 10% від чисельності ЗСУ (261 тисяча).

Друга – контрактники – хлопці та дівчата, які укладають контракт на 3-5 років.

І треття – професійні військові – ті, хто несуть службу більше 10 років і обрали армію, як професію.

«І наша амбітна мета така, аби ЗСУ не просто були найбільшим роботодавцем з точки зору кількості, а найкращим з точки зору привабливості економічному і соціальному. Служба у лавах ЗСУ має бути не просто громадянським обов’язком, а місцем престижної роботи, аби потрапити на яку ще й конкурс відбувався. Наразі військовослужбовці за їх бажанням і так можуть продовжити контракти на строк до 10 років [тільки офіцери – ред.]. Наша ж мета – зробити ЗСУ настільки конкурентним, привабливим і гарантовано стабільним роботодавцем, що всі хотітимуть укладати довгострокові контракти, наприклад до 10 років. Умовно кажучи, як хочуть отримати довгостроковий трудовий договір у Google з усіма гарантіями і соцпакетом», – сказав міністр оборони України Олексій Резніков.

Повідомляється, що терміни контрактів, зміст і параметри мотиваційних пакетів, відповідні розрахунки витрат на проведення реформи будуть визначені з урахуванням міжнародного досвіду та реальних умов, які існують в Україні.

«Друга важлива сторона медалі, окрім створення стимулюючих умов, – обороноспроможність держави», – наголошують у Міністерстві оборони.

Олексій Резніков зазначив: «Якщо говорити про професійну армію, то за словами військових – професіоналами вони стають лише на 5-6 рік служби. Важко будувати оборону на довгу перспективу, якщо у нас всі контракти короткострокові, а на довгострокові немає стимулу. Ми повинні дбати не тільки про перемогу в цій війні, нам треба вибудовувати безпеку на далеку перспективу, оскільки наш східний сусід не зникне. Очевидно, що не можна пропонувати умовно 7-10 річний контракт людині, якій залишився рік до пенсії. Але для першого контракту молодого фахівця за наявності не тільки відповідних стимулів з боку держави, але й відповідних якостей, стану здоров’я в нього, а не тільки бажання, – довший термін реально може бути привабливим варіантом і для нього, і для України».

«Але це амбітні плани на майбутнє. Що стосується сьогодення і реальних можливостей і потреб зараз. Ми працюємо, щоб впродовж 2022 року підвищити грошове забезпечення для усіх військовослужбовців, а з 2023 року запустити програму додаткової мотивації для тих, хто буде укладати більш довготривалі контракти ніж діють зараз» – каже міністр.

Тобто, як ми й писали, підвищення грошового забезпечення (надбавку) у 2023 році отримають лише ті хто укладе довготривалий контракт (орієнтовно на 10 років). Хто не схоче – служитимуть без надбавки.

«Той, хто вирішить не брати в ній участь, зможе продовжити службу на тих умовах, які були. Я розумію, що коли вперше чуєш про реформу, це лякає. Вирують емоції. Але коли військовослужбовці побачать більше конкретики і отримають відповіді, розмова стане більш предметною і кожен зможе визначити для себе найкращий варіант», – наголосив Резніков.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»