Грошове забезпечення збільшать тим військовим, хто укладе довготривалий контракт

грошове забезпечення

Поетапне збільшення грошового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України відбудеться протягом 2023 року за умови укладання ними довготривалих контрактів.

Про це йдеться в Указі №36/2022 «Про першочергові заходи щодо зміцнення обороноздатності держави, підвищення привабливості військової служби у Збройних Силах України та поступового переходу до засад професійної армії», який сьогодні підписав президент.

Зокрема Міністерству оборони доручається розробити концепцію поступового переходу до формування Збройних Сил України на професійній основі, передбачивши:

  • збільшення термінів дії контрактів;
  • збільшення протягом 2023 року грошового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України, які укладають довготермінові контракти, до рівня не менше трикратного розміру мінімальної заробітної плати;
  • формування системи спеціальної підготовки та перепідготовки військовослужбовців, які уклали довготермінові контракти.

Нагадаємо, що у травні минулого року заступник міністра оборони Олександр Миронюк повідомляв, що Міноборони планує відмовитися від короткострокових контрактів в Збройних Силах України та підписувати їх на термін щонайменше від 3 років, а ще краще на 5-10.

Наскільки планується збільшити терміни контрактів тепер наразі не відомо.

Водночас, згідно з указом, цього року військовим також мають збільшити грошове забезпечення, зокрема відповідне доручення надано Кабінету Міністрів України.

Уряд має підготувати законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік», передбачивши фінансування на поступове підвищення грошового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України до рівня, визначеного Указом Президента України від 30 грудня 2021 року № 688/2021 «Про додаткові заходи із забезпечення соціальних гарантій військовослужбовців Збройних Сил України».

Мінімальний розмір грошового забезпечення військовослужбовців згідно з указом № 688/2021 має складати не менше двократного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року.

Відповідний законопроєкт мають підготувати до 30 червня.

Тобто, якщо підсумувати, відповідно до указу №36/2022 від 01 лютого 2022 року, грошове забезпечення мають підвищувати у два етапи: у другій половині 2022 року до розміру двох мінімальних заробітних плат (мінімальна ставка для солдата) і протягом 2023 року – до трикратного розміру мінімальної заробітної плати.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»