Вимоги до перспективних ЗРК української армії

Вимоги до перспективних ЗРК української армії

Сухопутні війська хочуть отримати нові засоби протиповітряної оборони для заміни радянських ЗРК «Оса», ЗРГК «Тунгуска», ЗСУ «Шилка» та переносних зенітних ракетних комплексів.

Про це повідомляє Defense Express з посиланням на результати наради з представникам оборонно-промислового комплексу у Командуванні Сухопутних військ.

Наразі мова йде лише про орієнтовні загальні вимоги, без чітких тактико-технічних характеристик. По суті – попереднє бачення того, яке саме озброєння має посилити війська з урахуванням сучасних та перспективних загроз.

Новий ЗРК малої дальності

З метою заміни ЗРК «Оса», яка виявляє цілі на дальності до 45 км, а знищуєю на дальності до 10 км та по висоті до 5 км, Сухопутні війська ЗСУ мають отримати новий комплекс.

Новий ЗРК малої дальності має забезпечити знищення цілей на дальності до 15 км та висоті до 8 км, а дальність виявлення цілей зрости до 80 км. Останній показник планується досягти завдяки використанню сучасної радіолокаційної станції на основі цифрової антенної решітки.

Вимоги до перспективних ЗРК української армії

Також висунуті вимоги до зенітної ракети, яка має отримати просунуту систему наведення: радіокомандний принцип на початковому етапі та головка самонаведення на термінальній фазі. ГСН ракети має бути комбінованою з інфрачервоним та ультрафіолетовим сенсорами.

Також весь комплекс, включно з ракетами, розрахунком та РЛС, має бути побудований на одному шасі. А сама конструкція – бути модульною та з можливістю подальшої модернізації.

Новий зенітний ракетно-гарматний комплекс

На заміну таким машинам, як «Шилка» та «Тунгуска» у Сухопутних військах хотіли б бачити комплекс зі значно ширшими можливостями.

Зокрема у нарисі вимог зазначена дальність ураження повітряних цілей ракетами на відстані до 10 км та по висоті до 5 км, а вогнем автоматичних гармат до 4 км та 3,5 км відповідно.

Вимоги до перспективних ЗРК української армії

Серед додаткових вимог зазначено використання у зенітній ракеті аналогічної комбінованої ІЧ/УФ головки самонаведення. А для гарматного озброєння – можливість модернізації під снаряди з цифровим програмуванням.

Також новий ЗРГК має бути оснащений РЛС з цифровою антенною решіткою з дальністю виявлення цілей на відстані у 60 км. А серед додаткового концептуального нововведення – станція придушення БПЛА. Серед вимог до шасі – протикульовий та протиуламковий захист.

Новий ПЗРК

Дальність ураження нового ПЗРК нарисом вимог обумовлена на рівні 8 км, а висотність до 5 км. Як і у випаду з іншими комплексами у вигляді ГСН – комбінована з інфрачервоним та ультрафіолетовим сенсорами.

Вимоги до перспективних ЗРК української армії

Нова цифрова РЛС

Також Сухопутні війська хочуть нову РЛС, яка буде здатна ефективно виявляти сучасні загрози, в першу чергу – БПЛА та інші малопомітні цілі.

Дальність виявлення цілей з ефективною площею розсіювання у 0,02 кв. м, що відповідає показнику малогабаритного БПЛА або великого птаха, становить на висоті у 100 метрів – 50 км, на висоті 1 км – 130 км, та до 290 км для цілей, які летять на висоті 10 км.

Вимоги до перспективних ЗРК української армії

Ця РЛС має бути трьохкоординатна, з автоматичним супроводом траєкторій та розрахунків параметрів руху цілей. А також алгоритмами протидії перешкодам та здатністю ефективно працювати під дією РЕБ противника.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»