Капітан, який втратив обидві ноги, командує ротою

Після реабілітації капітан, який втратив обидві ноги, командує ротою

Після підриву на вибуховому пристрої він втратив обидві ноги — ампутацію довелось зробити нижче колін. Реабілітація та відновлення тривали майже вісім місяців.

Про офіцера ЗСУ Руслана Макогона писала АрміяInform, коли він проходив реабілітацію в ірпінському шпиталі, сьогодні військова інформагенція знов пише про офіцера, але вже з іншого приводу — він повернувся на свою посаду — командира інженерно-саперної роти.

Журналісти зустрілися з Русланом після ранкового шикування, на якому командир бригади імені гетьмана Івана Виговського полковник Дмитро Кащенко оголосив наказ про присвоєння йому чергового звання — капітан. І тут стрій вибухнув оплесками і схвальними вигуками.

Як розповідає Руслан, рішення про повернення на службу було твердим:

— Не пригадую, щоб я зневірився. Неприємними були моменти саме щодо болючих відчуттів, а розпачу чи відчаю не було. Просто чекав, коли знову стану на ноги. Для початку, у перші дні, треба було звикати до протезів. Сидіти в них, надягати хоча б на пару годин на день. Протези добрі, їх виготовило Київське протезне підприємство «Без обмежень». Коли я до них звик, потихеньку почав підійматися за допомогою інструктора. Потім на милицях, пізніше — з однією милицею, і так потроху розходився — більші відстані, бігові доріжки. Тепер можу спокійно пройти три кілометри, а от пробігти — небагато. Підлеглі мене зустріли радісно. Було відчуття, що нікуди не їхав. Командувач дозволив залишитись на своїй посаді.

На запитання, що б міг розповісти бійцям, які можуть потрапити в таку ситуацію, відповідає без жодних вагань, як про давно осмислене:

— Просто не падати духом, багато тренуватись. Чим більше тренуєшся, тим легше потім буде жити, пересуватись. Нині я спокійно керую машиною. Звичайно, є ті, хто замикається в собі, зазвичай, це старші люди. А ті, які молодші, якось простіше переносять. У палаті, коли я лежав у Київському госпіталі, були поранені хлопці — троє з ампутаціями. Один поламаний весь, в іншого п’ятки роздроблені — на КАМАЗі підірвався на протитанковій міні. В Ірпінському госпіталі у відділенні всі ампутанти були. Я й досі спілкуюся з ними. Один, у якого були поламані ноги, вже у строю, нині в район ООС виїжджати повинен. Інший, з високою проблемною ампутацією, у Німеччину виїжджатиме, йому робитимуть нанопротез. Ще один наразі вдома, проходив комісію. Теж думає повернутися.


Автор: Олександр Шульман / АрміяInform. Фото автора



Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»