Спостерігачі ОБСЄ від США і Великобританії покинуть Україну

Американські співробітники місії ОБСЄ покидають Донбас (Фото: SMM OSCE / Facebook)

США та Великобританія вирішили вивести з України свій персонал зі складу Спеціальної моніторингової місії (СММ) Організації з безпеки й співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Повідомляє видання «НВ» з посиланням на Reuters та журналіста The Guardian Шона Вокера.

У неділю, 13 лютого, співробітники США в ОБСЄ почали виїжджати автомобілями з контрольованого російськими окупантами Донецька. Кілька броньованих автомобілів з логотипом ОБСЄ, завантажені валізами, були помічені, коли покидали штаб-квартиру місії.

Два джерела Reuters розповіли, що Сполучені Штати вирішили вивести свій персонал з України, тоді як Британія перемістила своїх спостерігачів з районів, які контролюються російськими окупантами, до тих, що перебувають під контролем уряду.

Проте журналіст The Guardian Шон Вокер повідомив у Twitter з посиланням на МЗС Британії, що членів моніторингової місії країни також вивезуть з України.

Данські спостерігачі ОБСЄ також залишили Донецьк, повідомило одне дипломатичне джерело у коментарі Reuters. Не відомо, чи залишаться спостерігачі в Україні, або ж вони планують покинути країну.

Загалом, за даними видання, 21 спостерігач ОБСЄ покинув контрольоване російськими окупантами місто.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні була розгорнута на сході України з моменту початку російсько-української війни, яку почала Москва. З 680 спостерігачів ОБСЄ в Україні нині 515 перебувають у східній частині країни, повідомляє офіційний сайт місії.

«Нещодавно деякі держави-учасниці вирішили, що їхні представники відряджені до СММ мають покинути Україну найближчими днями. СММ продовжуватиме виконувати затверджений ОБСЄ мандат, а її спостерігачі розгорнуті у десяти містах по всій Україні. СММ приділяє першорядну увагу безпеці та безпеці всіх своїх співробітників та продовжуватиме постійно оцінювати ситуацію з безпекою», – йдеться в офійційній заяві для преси Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні від 13 лютого 2022 року.