Удвічі збільшити зарплати військових, натомість урядовцям платити не більше ніж комбату, — законопроєкт

Удвічі збільшити зарплати військових, натомість урядовцям платити не більше ніж кобмбату

Юлія Тимошенко та група народних депутатів пропонують обмежити зарплати урядовців до рівня комбата, а військовим ввести 300% доплату за бойові завдання та вдвічі більші оклади.

Відповідний законопроєкт № 7063 зареєстрований 16 лютого.

У пояснювальній записці до проєкту наголошується, що наразі держава не приділяє належної уваги соціальному захисту громадян України, які перебувають на службі у Збройних Силах України та в інших військових формуваннях.

Так, за даними Мінекономіки, середня номінальна заробітна плата в Україні у 2021 році становила понад 14,3 тис. грн, при цьому грошове забезпечення в українській армії починається з 10 500 грн, що складає лише 73% середньої зарплати. Тоді як початку 2016 року при середній зарплаті 4362 грн грошове забезпечення складало 7 тис. грн або 160%.

Останній раз грошове забезпечення у Збройних Силах України підвищували ще на початку 2019 року. Зокрема наприкінці грудня 2018 року міністр оборони підписав наказ про підвищення грошового забезпечення з 1 січня 2019 року.

Крім того, з 2020 року відчутно (до 20 разів) зменшили розмір матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань – якщо раніше він дорівнював місячному грошовому забезпеченню (від 10 500 грн), то у 2020-2021 роках – лише окладу за звання (530-1500 грн).

Разом з тим, в Україні склалася абсурдна ситуація із оплатою праці та грошовими винагородами і заохоченнями керівників державних монополій, керівництва і чиновників центральних і місцевих органів виконавчої влади, керівників державних банків та членів наглядових рад. Так, середня заробітна плата члена правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» у 2021 році склала 1,37 млн грн на місяць, а члени наглядової ради НАК Нафтогаз отримуватимуть в середньому майже 533 тисячі грн на місяць.

Ці суми у більш ніж 130 разів перевищують виплати військовослужбовцям, що кожної миті ризикують своїм життям, захищаючи країну від агресора.

Таким чином здійснюється соціальне пригнічення військовослужбовців шляхом перерозподілу ресурсів виключно в інтересах керівників, заступників керівників та членів наглядових рад державних підприємств та державних банків, установ, організацій, державних холдингових компаній, державних акціонерних товариств та господарських товариств.

Такий підхід до фінансування армії є порушенням основоположних засад верховенства права (справедливість, розумність, пропорційність тощо) та приниженням честі та гідності військових, що наносить шкоду не лише економіці, а й обороноздатності держави, зазначають автори законопроєкту.

Законопроєктом пропонується:

  • встановити з 1 січня 2022 р. винагороду військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, у розмірі 300% щомісячного грошового забезпечення за основною посадою на основному місці служби в разі безпосередньої участі: на лінії бойового зіткнення на глибину ротних опорних пунктів першого ешелону оборони; виконанні бойових завдань на території противника (території між позиціями військ противника та своїх військ), в акваторії Азовського моря; у заходах з відбиття збройного нападу на об’єкти, що охороняються військовослужбовцями, звільнення таких об’єктів у разі їх захоплення або спроби насильного заволодіння зброєю, бойовою та іншою технікою;
  • запровадити з 1 квітня 2022 р. збільшення вдвічі посадових окладів всіх службовців ЗСУ, інших військових формувань, рядового та начальницького складу;
  • установити, що з 1 березня 2022 року та на період збройної агресії проти України, заробітна плата, грошове забезпечення працівників, службових і посадових осіб категорії «А» державної служби, працівників бюджетних установ (включаючи органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування), керівників, заступників керівників та членів наглядових рад державних підприємств та державних банків, установ, організацій, державних холдингових компаній, державних акціонерних товариств та господарських товариств, у статутних капіталах яких є корпоративні права держави, частка яких понад 50 відсотків акцій (часток), нараховуються у розмірі, що не перевищує розмір місячного грошового забезпечення військовослужбовця 25-го тарифного розряду (командир батальйону) із урахуванням винагороди за особливі умови несення служби, які відповідають частині першій цього Закону, враховуючи міжвідомчі та міжпосадові співвідношення розмірів посадових окладів.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»