ЗБРОЯ СВІТУ: Топ-8 бронемашин КрАЗ (ВІДЕО)

ЗБРОЯ СВІТУ: Топ-8 бронемашин КрАЗ

Coguar, Spartan, Hulk, Raptor, Shrek, Feona та Hurricane – у новому випуску програми «Зброя світу» дивиться про броньовані автомобілі, що виробляються на Кременчуцькому автозаводі.

У грудні 2021-го стало відомо, що АвтоКрАЗ розрахувався з боргами, почав виходити з кризи та отримав портфель замовлень до 1000 автомобілів на цей рік. Тоді ж ми повідомили про придбання Державною спеціальною службою транспорту, що є структурою Міноборони України, двох дизельних бронеавтомобілів КрАЗ Cougar APC. Вартість контракту не стала військовою таємницею – 14 мільйонів 928 тисяч гривень. Якщо говорити про ціну одиниці, то це близько 263 тисяч доларів. Гарантійний строк обслуговування на них – 12 місяців або 30 000 кілометрів.

КрАЗи були учасниками майже в усіх збройних конфліктах та війнах кінця ХХ – початку ХХІ століття та забезпечували виконання завдань у складі миротворчих контингентів Збройних Сил України у Сьєрра-Леоне, Лівані, Косово, Іраку, Афганістані, а також миротворців Індонезії у Судані. В 2007 році на виставці IDEZ-2007 для країн Перської затоки та Індії АвтоКрАЗ вперше представив варіант повністю броньованої кабіни з захищеними баками.

ЗБРОЯ СВІТУ: Топ-8 бронемашин КрАЗ
Фото Романа Наумова

Все ж за якимось збігом обставин, саме перед агресією Росії Кременчуцький автомобільний завод активно взявся за масове спільне виробництво броньованих машин. Тоді на АвтоКрАЗі почали пропонувати такі захищені моделі, як Kraz Coguar, Spartan, Hulk, Raptor, Shrek, Feona та Hurricane. Також підприємство частково взяло участь у проєктах броньованих машин КрАЗ-5233 ПЗМ-3, САУ «Богдана» КрАЗ-63221 та берегового ракетного комплексу «Нептун».

Детальніше про захищений транспорт, до якого кременчужани доклали найбільше зусиль, дивіться у ТОПі проєкту «Зброя світу»...

  • Зброя світу. Броньовані машини від українського виробника «АвтоКрАЗ»
  • 00:03 Броньовані машини КрАЗ Кугуар 4х4 (Kraz Couguar APC) на базі Toyota Land Cruiser 79 і КрАЗ Кобра (Kraz Cobra) на базі Toyota Land Cruiser 200. ЗСУ. МОУ. НГУ. ДПСУ. АТО. ООС. ОБСЄ. Streit Group
  • 02:53 Бронемашина КрАЗ Спартан (Kraz Spartan). Ford 550. ДШВ. ДАП
  • 06:09 Броньовик КрАЗ Халк (Kraz Hulk) ексклюзив в одному екземплярі на базі КрАЗ-5233. Виставка Зброя та безпека
  • 08:27 Краз-6322 Раптор (Kraz Raptor). Національна гвардія. Збройні Сили України
  • 10:32 КрАЗ Шрек (Kraz Shrek) на базі КрАЗ-5233ВЕ
  • 12:53 КрАЗ Фіона (Kraz Feona)
  • 14:37 КрАЗ Ураган (Kraz Hurricane) на базі КрАЗ-7634НЕ

«Зброя світу» – це глобальний відеопроєкт, який подає свіжу інформацію про найновіші розробки озброєння і техніку війни світу. Інформаційний партнер – Ukrainian Military Pages.