Чехія назвала «дурницею» російські претензії щодо передачі зброї Україні

Чехія назвала «дурницею» російські претензії щодо передачі зброї Україні

Чехія передала Україні десятки танків Т-72 і БМП, САУ «Дана» і РСЗВ RM-70. Намагаючись завадити постачанню зброї росія направила Чеській Республіці дипломатичну ноту.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський назвав «дурницею» вимогу росії припинити постачання озброєння радянського виробництва третім країнам без згоди москви, пише ČTK.

«Міністерство закордонних справ отримало ноту про те, що нам нібито заборонено постачати зброю радянського походження третім країнам без дозволу росії. Росія бреше аби припинити нашу підтримку України», — сказав міністр Ліпавський.

«Росія намагається відмовити західні країни від допомоги Україні, погрозами, шантажем та поширенням дезінформації. У цьому випадку москва стверджує, що без згоди росії Чехія не повинна експортувати колишні радянські технології. Це нонсенс, просто чергова нахабна брехня», — сказала міністерка оборони Яна Чернохова.

Цього тижня росія офіційно попередила Сполучені Штати та інші західні країни, що їхні поставки зброї Україні «розпалюють конфлікт» і можуть мати «непередбачувані наслідки». Прессекретарка МЗС росії Марія Захарова заявила в п'ятницю, що москва надсилала подібні повідомлення про постачання зброї в Україну «всім країнам», маючи на увазі країни НАТО.

Станом на 6 квітня загальна вартість переданого Чехією озброєння становила 1,1 мільярда крон. З міркувань безпеки чеське Міноборони не розкриває всю номенклатуру та кількість озброєння направленого на допомогу Україні, що зазнає нападу з боку російських загарбників.

Водночас відомо, що Чехія відправила в Україну самохідні гаубиці «Дана», реактивні системи залпового вогню RM-70, більше десятка модернізованих танків Т-72М, а також кілька десятків старіших модифікацій танків Т-72 та бойових машин піхоти BWP-1.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»