Україна отримала американські САУ M109

Україна отримала американські САУ M109

На озброєння Збройних Сил України надійшли 155-мм самохідні артилерійські установки М109.

До України ці самохідні гаубиці надійшли завдяки результату кооперації кількох країн, повідомив сьогодні міністр оборони України Олексій Резніков.

«Нагадаю, що на передовій вже успішно працюють три види 155-мм артилерії — гаубиця М777, гаубиця FH70, САУ «CAESAR». Уявити це ще у березні було просто неможливо. Але сьогодні це вже реальність, яка стала наслідком великої командної роботи на чолі з Президентом України Володимиром Зеленським. Радий повідомити новину — парк артилерії 155-мм калібру поповнюється. В Україну вже надійшли САУ М109 однієї з модифікацій. Це дуже якісна техніка. І її надходження стало результатом кооперації кількох країн», — написав міністр у Facebook.

Крім того, Олексій Резніков повідомив про надходження відповідних боєприпасів: «Водночас треба усвідомлювати: за останні півтора місяця, наприклад, ми отримали більше артилерійських снарядів зразка НАТО, ніж є у досяжності снарядів радянських зразків! Головне — ми вже отримали більше, ніж можуть виробити протягом 6 місяців усі заводи дружніх нам країн, де залишилися лінії з виробництва боєприпасів радянського типу. І отримаємо ще. Адже кількість артилерійського озброєння буде збільшуватися. Стратегічне рішення про перехід на важке озброєння натівського зразка вже має конкретний вимір. Кооперація держав-партнерів, які надають Україні озброєння і техніку, вже є безпрецедентною».

M109 — американська 155-мм баштова самохідна гаубиця, вперше представлена на початку 1960-х років на заміну M44. САУ кілька разів модернізували, востаннє до версії M109A7. Сімейство М109 є найпоширенішою західною зброєю артилерійської підтримки маневрених підрозділів бронетанкових і механізованих дивізій. Дальність стрільби (зі стволом довжиною 39 калібрів) звичайним снарядом — до 22 км, активно-реактивним снарядом — 30 км, високоточним M982 Excalibur та новітніми снарядами підвищеної дальності ХМ1113 — до 40 км.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»