США та союзники звинувачують Росію у хакерській атаці на Viasat Inc. напередодні вторгнення в Україну

США та союзники звинувачують Росію у хакерській атаці на Viasat напередодні вторгнення в Україну

Сполучені Штати, Канада та європейські держави цього тижня звинуватили Росію у лютневій кібератаці, що мала пошкодити зв'язок українського командування, а також порушила роботу Інтернету для десятків тисяч людей напередодні вторгнення в Україну.

Атака 24 лютого на Viasat Inc., американського постачальника високошвидкісних супутникових широкосмугових послуг і безпечних мережевих систем, що охоплюють військові та комерційні ринки в усьому світі, мала зокрема пошкодити систему зв'язку українського військового командування під час вторгнення російських сил, повідомляє C4ISRNet.

Кібератака також мала ускладнити зв'язок для офіційних осіб США та Великобританії. Крім того, злам вплинув на вітрові електростанції та користувачів Інтернету в Центральній Європі.

Держсекретар США Ентоні Блінкен у вівторок засудив кібератаку, назвавши войовничу активність Росії у кіберпросторі «безвідповідальною» та «руйнівною». У заяві Європейського Союзу напад так само названо як «неприйнятний» і «невибірковий».

У той час як США та інші не пов’язували цифрову атаку з будь-яким конкретним елементом російського уряду, Естонія поклала провину на управління розвідки Росії, відоме як ГРУ.

«Ці кібератаки суперечать міжнародному праву, і тому ми однозначно їх засуджуємо», – заявила міністр закордонних справ Естонії Єва-Марія Лійметс . «Час цієї атаки 24 лютого, коли розпочався широкомасштабний військовий напад проти України, є значущим і ще раз показує, що кібератаки є невіддільною частиною того, як Росія веде війну».

Компанія Viasat у вівторок заявила, що «міжнародні уряди визначили, хто, на їхню думку, відповідальний за кібератаку на мережу KA-SAT», і пообіцяла продовжувати співпрацювати з правоохоронними та державними органами в рамках розслідування.

Viasat, серед інших послуг, надає супутникові та мережеві можливості для військових США. У січні 2020 року компанія оголосила, що отримала контракт від Повітряних Сил на 90 мільйонів доларів на постачання спеціалізованих радіостанцій Link 16.

Агентство національної безпеки у 2018 році дозволило Viasat відкрити використання своїх радіостанцій для членів розвідувального альянсу Five Eyes, до складу якого входять Австралія, Канада, Нова Зеландія, Великобританія та США.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»