США посилять співпрацю з ЄС у сфері оборони

США посилять співпрацю з ЄС у сфері оборони Фото: Thomas Padilla

Міноборони США просить Конгрес надати йому нові повноваження, пов'язані зі спільними оборонними програми з Європейським Союзом, які, за словами чиновників по обидва боки Атлантики, доповнять традиційні процеси НАТО.

Для цього Пентагон підготував зміни до щорічного законопроєкту про оборонну політику, який наразі розглядається Конгресом, повідомляє Defense News.

Запропонований текст законопроєкту передбачає, що Європейський Союз, а також пов’язані з ним органи, як-от Європейське оборонне агентство, будуть згадані в Законі про контроль за експортом озброєнь, що значно спростить взаємодію з оборонної роботи між країнами.

«Сполучені Штати повинні мати можливість здійснювати обмін інформацією та потенційні проєкти співпраці з Європейським Союзом та країнами-членами, щоб підтримувати міцні трансатлантичні відносини на урядовому, промисловому та академічному рівнях, для протистояння спільним загрозам та підтримання діяльності НАТО та сумісності систем», — йдеться у законодавчий пропозиції, опублікованій на сайті Пентагону.

Основна увага приділяється повноваженням, необхідним для спільних досліджень, розробок, випробувань та оцінки, «включаючи потенційні закупівлі товарів або послуг» для підтримки такої діяльності. По суті документ закладає внутрішній фундамент для того, щоб Вашингтон долучився до програм Європейського Союзу з розробки зброї.

Тим часом робота над вирішальним договором між Міністерством оборони США та Європейським оборонним агентством залишається незавершеною. Перемовини між двома організаціями ведуться з минулого року. Документ визначатиме ключові правила, що регулюють майбутні кооперативні проєкти, обмін інформацією та використання інтелектуальної власності.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»