Українські військові проходять навчання на словацьких САУ Zuzana 2, паралельно йдуть переговори про купівлю

Zuzana 2

Українські військові вже проходять навчання на словацьких 155-мм самохідних артилерійських установках Zuzana 2, попри те, що угода про їхній продаж ще не укладена.

Як повідомляє Європейська правда, інформацію підтвердив міністр оборони Ярослав Надь у коментарі Aktuality.

«Я можу підтвердити — і ви перші, кому я це підтвердив, — що навчання українців на цій техніці вже триває, тому є серйозний і дуже інтенсивний інтерес», — сказав Надь.

Деталі контракту міністр не коментував. Поки невідомо, коли його можуть остаточно закрити і за якою ціною куплять озброєння. Водночас після підписання угоди деякі САУ можуть бути доставлені майже відразу.

«Слід зазначити, що це машини, які знаходяться у виробництві. Тобто якісь ми повинні віддати відразу або в найближчі тижні. А якісь потім у найближчі місяці», — сказав Надь.

За словами міністра українці мають отримати щонайменше вісім одиниць.

Чотири роки словацька армія також придбала Zuzana 2 і за 25 одиниць тоді було заплачено 172 мільйони євро, тобто близько 7 мільйонів за штуку.

Zuzana 2 являє собою модифікація САУ «Dana» з гарматою калібром 155 мм.

Як і попередні зразки, САУ Zuzana 2 також побудована на колісному шасі TATRA 8×8. Машина оснащена 155-мм гаубицею з довжиною ствола у 52 калібри та максимальною дальністю стрільби 41 км. Маса самохідки 32 т, екіпаж складається з чотирьох осіб. Автоматична система заряджання дозволяє здійснювати 6 пострілів за хвилину або 16 пострілів за 3 хвилини.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»