Польський снаряд з українським родоводом

Автор: Андрій Харук
Польський снаряд з українським родоводом

APR 155 — польський 155-мм керований снаряд з напівактивною лазерною системою наведення. Виріс він з українського «Квітника» і пройшов довгу еволюцію (зрештою, вона ще триває).

Перші стрільби APR 155 пройшли ще у 2014 р. В них використовувались снаряди українського складання з головкою самонаведення, пристосованою до роботи з радянським лазерним приладом 1Д15. 2016 р. пройшли перші стрільби снарядів, змонтованих в Польщі, але в основному з українських компонентів і з українською ГСН, але пристосованою для роботи з польським приладом LPC-1.

У 2017 р. польський науково-виробничий центр «Телесистем-Меско» завершив створення власної цифрової репрограмованої ГСН. Ця ГСН успішно пройшла в Україні випробування на стійкість до перевантажень (під час пострілу з початковою швидкістю 600 м/с перевантаження сягають 10000 г). Також в Україні відбулись перші стрільби снарядами з польською електронікою.

Восени 2018 р. почались випробування APR 155 з польською електронікою на польських полігонах. До того часу поляки локалізували виробництво основних компонентів снаряда: твердопаливного двигуна, приводів керування та осколково-фугасної бойової частини (щоправда, досі усі стрільби проходили з використанням телеметричних снарядів, без бойової частини). Для стрільб використовувались стандартні модульні метальні заряди польського виробництва.

Стрільбові випробування тривали упродовж 2019-2020 рр. Вони проводились на полігоні Нова Демба на дальність до 15 км (хоча паспортна дальність APR 155 сягає 20 км). Після перерви, викликаної пандемією, випробування відновились у червні 2021 р. Цього разу перевірили сумісність APR 155 з прицільно-пусковим пристроєм CLU-P від ПТРК «Пірат» (до речі, цей польський комплекс теж має українське коріння — треба буде і про нього розповісти).

Досі під час стрільб в Україні й Польщі вистріляли близько сорока снарядів APR 155. Удосконалення цього боєприпасу триває. В найближчих планах — остаточна «полонізація» (заміна останніх імпортних компонентів польськими) та проведення випробувань на максимальну дальність (20 км).



Даний матеріал належить до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела: Блог Андрія Харука


Читати також: Польський «Краб»