У Повітряних Силах розповіли, як збивають ворожі ракети

У Повітряних Силах розповіли, як збивають ворожі ракети

Ворог намагається обійти нашу систему протиповітряної оборони, постійно шукає у ній прогалини та намагається знайти слабкі місця

Речник Повітряних Сил полковник Юрій Ігнат під час брифінгу в медіацентрі «Україна — Укрінформ» відповів на запитання журналістів чому Повітряні Сили збивають не всі ракети противника, повідомляє АрміяInform.

«Ракета — виріб складний, високотехнологічний, вона спроєктована так, щоб летіти на наднизьких висотах, — пояснює офіцер. — Тобто, вона може летіти, скажімо, над річищем Дністра на висоті 50 метрів, як це уже траплялося, і просто у якийсь момент зникнути з наших радарів. Тут потрібно розуміти просту річ: ми не маємо системи протиракетної оборони, ми маємо ППО — протиповітряну оборону. Наші зенітні ракетні комплекси С-300 та Бук-М1 призначені для того, щоб збивати літальні апарати — літаки, вертольоти, безпілотні літальні апарати. Крилата ракета для них — надзвичайно складна ціль. Втім, сьогодні ми збиваємо і крилаті ракети, до того ж – дедалі більше», — сказав полковник.

У Повітряних Силах розповіли, як збивають ворожі ракети

Речник Повітряних Сил пояснив, що збивати крилаті ракети льотчики та зенітники вчилися всі 8 років війни, готуючись до їх можливого застосування противником. Робили це, тренуючись на «Рейсах» – радянських розвідувальних БПЛА, які мають приблизно такі ж швидкості й висоти польотів. До війни вишкіл військ ППО здійснювався на полігоні «Чауда» у тимчасово окупованому Криму, до цього року — на полігоні «Ягорлик», що розміщений у також наразі тимчасово окупованій Херсонській області.

Завдяки цьому досвіду екіпажі винищувальної авіації та розрахунки зенітних ракетних комплексів навчилися збивати крилаті ракети, а сьогодні відточують цей досвід на практиці, збиваючи все більше ворожих ракет різних типів і модифікацій. А це — цілі набагато складніші та високотехнологічні, ніж радянські БПЛА, які виступали як мішені.

«Наразі, не ризикуючи залітати в наш повітряний простір, противник перейшов до тактики застосування літаків стратегічної авіації, — зазначає офіцер. — Тобто — дистанційно. З акваторії Каспійського моря з літаків Ту-160 та Ту-95, які несуть на собі відповідно 16 та 8 крилатих ракет, він запускає ракети, кожна з яких коштує мільйони доларів, по нашій території. Вони летять над акваторіями Чорного та Азовського морів і на радарі можуть зливатися в одну точку. Тож ми оголошуємо повітряні тривоги і радимо не нехтувати своєю безпекою. Під час польоту ракети можуть змінювати свою траєкторію, тож наші фахівці прораховують їхні напрямки та можливі цілі, вносячи корективи в карту повітряних тривог».

Юрій Ігнат зазначив, що фахівці Повітряних Сил користуються різними розвідувальними даними, включаючи інформацію від партнерів.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»