F-16 стали ефективними проти крилатих ракет

F-16 стали ефективними проти крилатих ракет

F-16 отримали радари п’ятого покоління з активною фазованою антенною решіткою (АФАР) AN/APG-83 SABR AESA, що походять від РЛС, які Northrop Grumman встановила на F-22 і F-35.

Таке оновлення отримали 72 винищувачі F-16 Національної гвардії США, повідомляє Defense Express з посиланням на Air Force Magazine.

Модернізація, яка розпочалась у 2017 році та тривала п'ять років, коштувала американським військовим 243 мільйони доларів.

AN/APG-83 SABR AESA

Завдяки новим радарам з АФАР (AESA) винищувачі зможуть відстежувати більше цілей на більших дальностях та з більшою точністю. А головне вони дозволять відстежувати «загрози невеликого розміру», такі як крилаті ракети. Попередній радар управління вогнем APG-68 F-16 міг відстежувати не більше двох об’єктів одночасно, а з новим радаром пілот може «прицілитися у більше цілей, ніж може уразити».

Старі радари також мали «майже нульові можливості» проти крилатих ракет, що було «особливо тривожно», враховуючи розповсюдження таких ракет протягом останніх років.

Повідомляється, що ці 72 винищувачі F-16 будуть не єдиними бойовими літаками в США, які отримають радари п’ятого покоління – найближчими роками ще сотні літаків отримають комбінований пакет модернізації, який передбачає зокрема і встановлення радарів з АФАР.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»