США придбають для України системи протиракетної оборони

США придбають для України системи протиракетної оборони

Сполучені Штати мають намір уже цього тижня оголосити про закупівлю для України передових зенітно-ракетних систем середньої та великої дальності для захисту від літаків та ракет російських варварів.

Про це повідомляє CNN з посиланням на поінформоване джерело.

Президент США Джо Байден, який зараз зустрічається з лідерами G7 в Німеччині на саміті, зосередженому в основному на Україні, оголосив, що США нададуть Україні «більш досконалі ракетні системи та боєприпаси», оскільки її війна з Росією загострюється. Президент України Володимир Зеленський у понеділок має звернутись до Байдена та інших лідерів Групи семі.

У відповідь на запити українських сил цього тижня також буде оголошено іншу військову допомогу, включаючи додаткові артилерійські боєприпаси та контрбатарейні радари. «Українські чиновники попросили систему протиракетної оборони, відому як система NASAMS, враховуючи, що зброя може вражати цілі на відстані понад 100 миль [цифра значно перевершує відомі ТТХ системи - ред.], хоча українським військам, ймовірно, потрібно буде навчатися на цих системах», — повідомило джерело.

Зенітні ракетні війська переозброять на іноземний ЗРК типу NASAMS та скоротять удвічі

NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System — норвезька вдосконалена ракетна система земля-повітря) — система протиповітряної оборони — спільна розробка американської компанії Raytheon і норвезької Norsk Forsvarteknologia (зараз Kongsberg Defence).

У ході свого розвитку зенітний ракетний комплекс (ЗРК) змінив три покоління та може споряджатися зенітними ракетами різного типу та зокрема різної дальності. Згідно з доступними у відкритих джерелах відомостях стандартна ракета AMRAAM має дальність ураження до 25 км (деякі джерела вказують «понад 15 км») і 40 км для версії з розширеною дальністю дії. Максимальну висоту ураження цілей для ЗРК NASAMS 2 називають до 21 км.

NASAMS 3 поставляється з оновленою станцією Fire Distribution Center, яка має ергономічні поверхні керування та три великі плоскі дисплеї. Перероблена пускова установка Mk 2 може стріляти ракетами малої дальності AIM-9X Sidewinder Block II та ракетами AMRAAM-ER, на додаток до AIM-120 AMRAAM. AMRAAM-ER — це модернізація з розширеною дальністю дії на основі ракетного двигуна Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) в парі з головкою самонаведення AMRAAM, що розширює зону дії внаслідок збільшення максимальної дальності на 50 відсотків і збільшення максимальної висоти на 70 відсотків. У травні 2019 року AIM-9X Block II був випробуваний з пускових установок NASAMS в космічному центрі Андойя в Норвегії.

У жовтні 2021 року компанія Raytheon оголосила, що NASAMS 3 буде отримає GhostEye MR, новий радар з АФАР середнього діапазону S-діапазону на основі технології GhostEye (раніше LTAMDS), розробленої для системи MIM-104 Patriot.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»