Нове озброєння для ЗСУ: літаки, ППО, танки і РСЗВ

Нове озброєння для ЗСУ: літаки, ППО, танки і РСЗВ

Збройні Сили України повністю перейдуть на артсистеми і РСЗВ стандарту НАТО, отримають сотні одиниць важкої бронетехніки, а також бойові літаки та засоби ППО/ПРО.

Такі плани оприлюднив міністр оборони України Олексій Резніков: «Україні конче потрібне важке озброєння, і дуже швидко. Ми довели, що у нас немає страху перед кремлем, на відміну від багатьох інших. Але ми, як країна, не можемо собі дозволити стікати кров'ю, втрачаючи наших кращих синів і доньок».

За словами міністра наступними цілями щодо озброєння є:

  • отримати значну кількість РСЗВ зразка НАТО та боєприпасів до них;
  • забезпечити повне заміщення деяких існуючих калібрів радянського зразка (гармати зношені, снаряди не виробляються або їх дуже мало) на платформи, які поширені в країнах НАТО і забезпечені боєприпасами;
  • домовитись з партнерами про перехід до постачання не у вигляді окремих платформ, а у вигляді цілісних підрозділів, що відразу готові до виконання бойових завдань (organic unit);
  • залучити сотні одиниць важкої бронетехніки, без якої неможливий ефективний контрнаступ. Слід враховувати, що радянська техніка переважно є застарілою і потребує приведення до бойового стану. А від партнерів ми поки отримуємо достатньо легку броню, не завжди зі зброєю;
  • отримати бойові літаки та засоби ППО/ПРО для захисту нашого неба.

Олексій Резніков зазначив, що Україна вже отримала понад 150 артилерійських платформ 155-мм калібру (гаубиці М777 та FH70, САУ «Краб», CEASAR та М109А3). Запаси снарядів цього калібру вже на 10% переважають запаси снарядів великих калібрів радянського типу, які були станом на 24 лютого 2022 року. При цьому ефективність натівських снарядів вища за радянські, відповідно й менший розхід боєприпасів.

Одночасно до Збройних Сил України було поставлено понад півсотні гармат інших значних калібрів. А також снарядів до них, які складають понад 75% обсягу, що був на початку повномасштабного російського вторгнення.

Десятки одиниць РСЗВ радянського зразка та десятки тисяч снарядів, сотні мінометів і сотні тисяч пострілів до них укріпили нашу оборону за цей період.

Постачанням до ЗСУ танків та іншої бронетехніки радянського зразка сумарно вже рахується на сотні. Також від партнерів ЗСУ отримали близько 250 бронемашин західних зразків (М113 ТМ, М113 YPR-765, Bushmaster, Mastiff, Husky, Wolfhound тощо) і продовжуємо отримувати.

Рахунок отриманих ПЗРК (Stinger, Starstreak, Mistral, Piorun, Grom тощо), ПТРК (NLAW, Javelin, Milan тощо) і гранатометів (Panzerfaust, Carl Gustaf, АТ4, RGW-90 HH / MATADOR та ін.) йде на тисячі, що загальновідомо.

Крім того, Міноборони через різні механізми передало армії сотні безпілотників, у тому числі – кілька десятків ударних. Також Україна очікує «серйозні» БПЛА у найближчих пакетах допомоги.

Берегову оборону посилено надзвичайно ефективними комплексами Harpoon, які в поєднанні з нашими «Нептунами» вже змушують ворожий флот триматися на відстані, щоб не повторити долю флагмана чф рф – крейсера «Москва»…

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»