Залишки російських окупантів залишили острів Зміїний

Залишки російських окупантів залишили острів Зміїний

Не витримавши ракетно-артилерійських та авіаційних ударів української армії, зазнавши великих втрат в особовому складі і техніці окупанти залишили острів Зміїний.

«Протягом ночі, внаслідок вдало проведеного чергового етапу військової операції із завданням вогневих ударів нашими ракетними та артилерійськими підрозділами по острову Зміїний, противник поспіхом евакуював залишки гарнізону двома швидкісними катерами і, імовірно, залишив острів. Наразі Зміїний вкрито пожежею, лунають вибухи. Остаточні результати операції дорозвідуються», — повідомило зранку 30 червня Оперативне командування «Південь».

Згодом Міністерство оборони РФ підтвердило виведення залишків окупаційного гарнізону з острова, назвавши втечу своїх військ «кроком доброї волі» та оголосивши «завершення виконання завдань спецоперації на острові Зміїному». Росіяни заявили, що цим кроком «не дозволять Києву спекулювати на темі неможливості вивезення зерна» та закликали Україну до розмінування чорноморського узбережжя та портів.

«Тим самим світовій спільноті продемонстровано, що Російська Федерація не перешкоджає зусиллям ООН для організації гуманітарного коридору з вивезення сільськогосподарської продукції з території України. Це рішення не дозволить Києву спекулювати на темі продовольчої кризи, що насувається, посилаючись на неможливість вивезення зерна через тотальний контроль Росією північно-західної частини Чорного моря. Тепер слово за українською стороною, яка досі не розміновує узбережжя Чорного моря біля своїх берегів, включаючи припортові акваторії», — йдеться у заяві МОРФ.

Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний подякував захисникам Одещини, які вжили максимальних заходів для звільнення стратегічно важливої ділянки нашої території, а також конструкторам та виробникам самохідної гаубиці «Богдана», яка відіграла важливу роль у звільненні острова. Також він подякував іноземним партнерам за надані засоби ураження.

Нагадаємо, що російські загарбники на острові Змеїному втратили кілька зенітних ракетних комплексів, гелікоптер Ми-8, радіолокаційні станції та іншну техніку, також українськими силами було затоплено кілька російських кораблів та російських катерів.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»