Кому зменшили розмір винагороди з 30 до 7 тисяч

Нацгвардійцям, прикордонникам та поліцейським зменшують розмір винагороди з 30 до 10 тисяч

Кабінет Міністрів змінив умов виплати додаткової грошової винагороди під час дії воєнного стану, зокрема дозволив керівникам міністерств та державних органів зменшувати її розмір.

Відповідні зміни внесені до Постанови КМУ від 28 лютого 2022 р. № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану» постановою № 793 від 7 липня 2022 року. Зокрема відтепер розмір допомоги визначається не як «30 тисяч», а «до 30 тисяч».

Міністерство внутрішніх справ (МВС) вже оприлюднило роз'яснення як зміняться виплати підконтрольних йому органів: Нацгвардії, Державної прикордонної служби, Національної поліції, а також осіб цивільного та начальницького складу цивільного захисту ДСНС.

Зауважимо, що викладена нижче інформація не стосується військовослужбовців ЗСУ. Наразі Міноборони не оприлюднювало змін до порядку виплат.

За повідомленням МВС зміни, запроваджені постановою № 793, «передбачають лише інший підхід у виплаті додаткової винагороди, а не її скасування».

«Так, запроваджено норму виплати до 30 тисяч гривень пропорційно часу служби у розрахунку на місяць, а також залежно від місця несення служби та району ведення бойових дій. Саме це дозволить застосувати справедливий підхід до оплати праці та усунути зрівнялівку, здійснювати виплати особовому складу залежно від складності завдань», — повідомляють у МВС.

Для прикладу:

  • в областях, не віднесених до районів ведення бойових дій, розмір виплати додаткової винагороди складе до 10 тис. гривень;
  • в областях, визначених районами ведення бойових дій, розмір виплати додаткової винагороди буде до 30 тис. гривень;
  • при виплаті збільшеної додаткової винагороди до 100 тис. гривень застосовуватиметься коефіцієнт залежно від безпосередньої участі у бойових діях, виконання бойових розпоряджень, місця несення служби, виконання інших завдань та заходів з національної безпеки та оборони.

Застосування змін на прикладі розмірів виплат для окремих категорій працівників Нацполіції:

інспектор-вибухотехнік:

  • в районі де бойові дії не ведуться, дохід на місяць 23 300 грн, з яких 15 000 грн це грошове забезпечення, 8 300 грн — додаткова винагорода;
  • в районі ведення бойових дій, дохід на місяць 101 600 грн, з яких 15 000 грн це грошове забезпечення, 86 600 грн — додаткова винагорода;

поліцейський патрульної поліції:

  • в районі де бойові дії не ведуться, дохід на місяць 21 800 грн, з яких 14 800 грн це грошове забезпечення, 7 000 грн — додаткова винагорода;
  • в районі ведення бойових дій, дохід на місяць 50 100 грн, з яких 14 800 грн це грошове забезпечення, 35 300 грн — додаткова винагорода.

Нагадаємо, що наразі не відомо чи мінятимуть порядок виплат військовослужбовцям ЗСУ. Водночас за неофіційною інформацією, отриманою Ukrainian Military Pages, від представників Міноборони розглядаються різні варіанти, серед яких скасування виплат для військовослужбовців строкової служби та курсантів військових навчальних закладів.

Наразі військовослужбовцям ЗСУ, які безпосередньо не залучені до ведення бойових дій, додаткова винагорода в розрахунку на місяць складає 30 тис. грн, а для військових, які беруть участь у боях, винагорода визначається з розрахунку 100 тис. гривень на місяць пропорційно часу участі у таких діях (приблизно 3 тис. грн на день).

Також нагадаємо, що з 19 липня скасовані виплати мобілізованим військовослужбовцям за місцем їх роботи до призову. Згідно зі змінами внесеними до статті 119 Кодексу Законів про працю, працедавець не зберігатиме за мобілізованим співробітником його середній заробіток.

Посилання на повні тексти нормативних документів з питань грошового, речового, продовольчого, житлового та соціального забезпечення можна знайти на сторінці сайту «Норми забезпечення військовослужбовців»