Бойові можливості іранських БпЛА: Shahed 129

Shahed 129

Росія закуповує та використовує у загарбницькій війні проти України іранські безпілотники. Застосування деяких з них вже підтверджене, це зокрема Shahed 136 та Mohajer 6. Пропонуємо ознайомитися з характеристиками різних іранських дронів, їх сильними та слабкими сторонами.

БпЛА Shahed 129 («Шахід 129») — середньовисотний розвідувально-ударний безпілотний літальний апарат, розроблений компанією Shahed Aviation Industries в 2012 році для Повітряно-Космічних Сил Корпусу вартових ісламської революції (ПКС КВІР).


Тактико-технічні характеристики (ТТХ) БпЛА Shahed 129
Дальність польоту (перегонна), км3400
Бойовий радіус, кмдо 1700
Крейсерська швидкість, км/год150
Максимальна швидкість, км/год200
Максимальна висота польоту, км7,3
Тривалість польоту, год до 24
Маса корисного навантаження, кг400
Розмах крил, м16
Довжина, м8
Висота, м:3,1
Озброєння:4 керовані бомби Sadid 345

Шахід-129

«Шахід-129» — це одномоторний гвинтовий БпЛА з вузьким циліндричним фюзеляжем, діаметром близько 65-75 см, оснащений електронно-оптичним та інфрачервоним датчиком, лазерним далекоміром для виконання місій вдень та вночі, апаратурою передачі відеоданих в режимі реального часу. Час польоту близько 24 годин. Дрон оснащений авіаційним двигуном Rotax 914 (75 кВт або 100 к.с.).

Має підвіски для 4-8 боєприпасів. Зокрема може нести керовані бомби Sadid-345 та протитанкові ракети Sadid-1 (Sadid-342).

Сильні сторони БпЛА Shahed 129 («Шахід 129»)

Завдяки електронно-оптичній камері БпЛА може проводити повітряну розвідку на відстані від 60 до 80 км (в ідеальних погодних умовах). Оптикоелектронні комплекси повітряної розвідки БпЛА забезпечують формування зображення районів та об’єктів в різних діапазонах спектра оптичного випромінювання (видимий, інфрачервоний) з високим ступенем деталізації.

Під час одного бойового вильоту Shahed-129 може вразити від 4-х до 8-ми цілей (в залежності від модифікації), атакуючи їх як одночасно, так і послідовно.

Має можливість автоматичного повернення на аеродром (точку зльоту), у випадку втрати управління, за допомогою інерціальної системи.

Слабкі сторони БпЛА Shahed 129 («Шахід 129»)

БпЛА є достатньо помітним об’єктом для виявлення і супроводження його радарами ППО. Невелика крейсерська швидкість польоту (150 км/год) не дає технічних можливостей здійснити протиракетний маневр.

Відсутність системи попередження про пуски зенітних керованих ракет не дає можливості оператору вчасно вивести БпЛА з-під удару.

На якість виконання бойових завдань Shahed-129 суттєво впливають метеорологічні умови, особливо низька хмарність й туман (дальність ведення оптичної розвідки знижується до 15-20 км). Крім того, існує велика ймовірність того що даний БпЛА непристосований до використання в зимових умовах (мокрий сніг з дощем, сильна туманність) та не має системи захисту від обмерзання (налипання мокрого снігу), адже ніколи не використовувався в помірно-континентальному кліматичному поясі, а лише в південних широтах.

Безпосередньо керування Shahed-129, за повідомленнями іранських державних ЗМІ, можливе лише в радіусі 200 км (дальність стійкого сигналу з пункту управління), на більшу дальність він пролетіти лише на автопілоті, що унеможливлює його використання, як ударного БпЛА.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»