Бойові можливості іранських БпЛА: Shahed 136

Shahed 136

РФ використовує у війні проти України придбані в Ірані безпілотники. Застосування деяких з них вже підтверджене, це зокрема Mohajer 6, Shahed-131 та Shahed 136, який ми й розглянемо.

БпЛА-«камікадзе» (баражуючий боєприпас) Shahed 136 («Шахід 136») — призначений для ураження стаціонарних наземних об’єктів шляхом контактного підриву бойової частини дрона. Розроблений компанією Iran Aircraft Manufacturing Industries (HESA). Закуплені для російської армії БпЛА Shahed 136 отримали найменування «Герань-2».

Дрони запускаються з пускової стійки групами від п’яти одиниць.

Шахід 136
Пускова установка БпЛА Shahed 136 замаскована під самоскид. Фото: стопкадр з відео Iran's Military Achievements Media/Twitter Daily World 24

Дрон має велике дельтоподібне крило зі стабілізувальними рулями на кінцях. Фюзеляж зливається з крилами. Носова частина містить боєголовку, а також оптику, необхідну для керованої атаки. Двигун MD 550 або 3W розташований у задній частині фюзеляжу приводить у рух дволопатевий «штовхаючий» гвинт.


Відомі тактико-технічні характеристики (ТТХ) БпЛА Shahed 136
Дальність польоту, км1500
Крейсерська швидкість, км/годблизько 180
Максимальна висота польоту, км4
Система наведенняінерціальна
Розмах крил, м2,5
Довжина, м3,5
Маса, кг200
Маса осколочно-фугасної бойової частини, кг40

Сильні сторони БпЛА Shahed 136 («Шахід 136»)

Можливість ураження стаціонарних об’єктів на великих дальностях. Застосування «зграями».

Слабкі сторони «Шахід 136»

Невисока точність інерціальної системи наведення обмежує можливості щодо ураження цілей. Не може використовуватись для ураження рухомих цілей.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»