Змінено порядок направлення захисників на лікування за кордон

Пораненим військовим під час лікування мають виплачувати щомісячну винагороду 100 000 грн

Кабмін вніс зміни до Порядку направлення осіб зі складових сил оборони та сил безпеки, постраждалих у зв’язку з військовою агресією РФ проти України, на лікування за кордон.

Відповідна Постанова № 1169 від 14 жовтня 2022 року оприлюднена на Урядовому порталі.

Обов’язковими умовами для перетину кордону є наявність висновку про необхідність направлення на лікування за кордон, а також повідомлення від Координаційного центру з надзвичайних ситуацій (Emergency Response Coordination Centre) Європейської Комісії. Таке повідомлення надходить через електронну платформу «Система раннього попередження та реагування» (Early Warning and Response System) про готовність конкретної країни, яка є членом Європейського Союзу на безоплатній основі прийняти на лікування.

Також постраждалий повинен мати письмове підтвердження готовності закладу охорони здоров’я іноземної держави на безоплатній основі прийняти на лікування. Ініціаторами направлення захисників на лікування за кордон виступають заклади охорони здоров’я, в яких вони перебувають на лікуванні чи реабілітації. Відповідне клопотання має довільну форму.

У разі коли захисники України перебувають на лікуванні та/або реабілітації у закладах охорони здоров’я, які не належать до сфери управління державних органів, що входять до складу сектору безпеки та оборони (далі — військово-медичні заклади), такими закладами надсилаються клопотання до відповідних військово-медичних закладів, з такими документами:

  • згода захисника України або його законного представника на лікування за кордоном з обов’язковим наданням однозначної згоди на обробку персональних даних, що стосуються медичної інформації;
  • згода на обробку та передачу персональних даних закладам охорони здоров’я іноземних держав відповідно до законодавства в довільній формі;
  • виписка з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого за формою, затвердженою МОЗ.

Транспортування захисників України, яких заклади охорони здоров’я іноземних держав можуть прийняти на лікування, до державного кордону організовує МОЗ за сприяння Міноборони, МВС, Адміністрації Держприкордонслужби. Після перетину державного кордону транспортування до закладів охорони здоров’я іноземних держав здійснюється за сприяння МЗС та МОЗ.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»