Данія передасть Україні дивізіон САУ CAESAR

Данія передасть Україні всі свої САУ CAESAR

Збройні Сили України отримають ще майже два десятки сучасних 155-мм самохідних артилерійських установок CAESAR (фр. CAmion Equipé d'un Système d'ARtillerie).

«Уряд Данії планує передати українській армії 19 самохідних гаубиць CAESAR, які виробляються у Франції. Сміливе рішення в ці історичні часи. Ми використаємо цю зброю, щоб захистити наш народ і звільнити нашу землю. Дякую прем’єр-міністру Метте Фредеріксен і всім людям Данії», — написав у твіттері міністр оборони України Олексій Резніков.

Нагадаємо, що перша партія цих САУ була передана Україні Францією навесні 2022 року.

Варто зауважити, що Данія вирішила передати Україні всі 19 замовлених установок CAESAR, про що повідомляє данський урядовий портал. Це призведе до затримання створення 1-ї бригади данської армії. Тому паралельно планується розпочати швидке придбання нових артсистем.

«Це дуже велика і значна пожертва. Ми постійно контактували з українцями щодо артилерії, і щодо «Цезарів» зокрема, і я щасливий, що тепер ми отримали широку підтримку від парламенту Данії, щоб передати їх на боротьбу за свободу України. Немає сумнівів, що ці системи потрібні, навіть якщо з ними все ще є технічні проблеми», – сказав міністр оборони Данії Якоб Еллеманн-Йенсен.

Повідомляється, що нещодавно розроблена артсистема CAESAR, все ще впроваджується в систему оборони Данії, і є низка технічних проблем із системою, які тепер доведеться вирішувати у співпраці з виробником та Україною.

Данія передасть Україні всі свої САУ CAESAR Фото: Iben Valery

155-мм самохідна гаубиця CAESAR, виробництва французької компанії Nexter, експлуатується з кінця 2000-х років та брала участь у військових операціях в Афганістані, Лівані, Малі та Іраку.

САУ CAESAR зі стволом 155-мм/52 може використовувати широкий спектр 155-мм боєприпасів стандарту НАТО (осколково-фугасні, касетні, світлові та димові снаряди), а також «розумні» боєприпаси, такі як M982 Excalibur та протитанковий снаряд BONUS.



Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію