Армія США дозакупить самонавідні 155-мм снаряди BONUS

155-мм снаряди BONUS

Армія США додатково закупить сучасні 155-мм артснаряди BONUS, що виробляються BAE Systems і Nexter, та призначені для непрямого ураження бронетехніки на великих відстанях.

Про це 3 березня повідомила пресслужба BAE Systems.

Боєприпаси поповнять арсенал самохідних гаубиць M109 та надлегких буксируваних гаубиць M777. Очікується що поставки за контрактом розпочнуться в 2021 році. Наразі BONUS перебуває на озброєні артилерії Фінляндії, Франції, Норвегії, Швеції та Сполучених Штатів.

«Додаткове замовлення свідчить про впевненість армії у системі BONUS», –каже Лена Гіллстрьом, керуючий директор BAE Systems Weapon Systems Sweden. «Ця передова технологія сприяє враженню двох цілей одним боєприпасом для підвищення бойової ефективності та летальності на полі бою».

BONUS надає далекобійним 155-мм артсистемам спроможність знищувати бойові техніку противника, починаючи від бронетранспортерів та самохідних гармат, до бойових машин піхоти та основних бойових танків. Сумісний з більшістю існуючих артилерійських гармат, BONUS вистрілюється так само, як звичайний снаряд.

У корпусі BONUSу розміщені два суббоєприпаси, які спускаються над полем бою на вінглетах і атакують запрограмовані цілі на площі до 32 000 квадратних метрів.

При зниженні суббоєприпас обертається, скануючи територію за допомогою багаточастотних інфрачервоних датчиків, які порівнюють виявлену техніку з програмованою цільової базою даних. Кожен суббоєприпас містить боєголовку з високою проникною здатністю, що здатна знищувати важку бронетехніку, включаючи танки.

Боєприпас також має конструкцію, яка збільшує максимальну дальність його застосування до 35 кілометрів при стрільбі з гармат НАТО зі стволом довжиною 52 калібра (L52).