Чи платити військовим 30 тисяч вирішуватиме Зеленський

грошове забезпечення

Верховна Рада схвалила повернення військовим надбавки у 30 тисяч гривень незалежно від місця служби. Комітет з нацбезпеки та оборони був проти, але депутати проголосували «за» — тепер все залежить від Президента України, який має підписати або ветувати закон.

Про це йдеться у законопроєкті № 8312, за який віддали голоси 277 народних депутатів.

Відповідну поправку внесли до другого читання, але Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки при підготовці законопроєкту до голосування її відхилив. Втім це не завадило депутатам підтримати її у залі, тим самим повернувши доплати військовим.

Схвалений законопроєкт доповнює 16 статтю Закону України «Про правовий режим воєнного стану» частиною другою такого змісту:

«2. На період дії воєнного стану військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, поліцейським щомісячно виплачується додаткова винагорода в розмірі 30000 гривень не залежно від покладених на таких осіб завдань чи районів проходження служби. Для таких осіб, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах їх ведення (здійснення), зокрема на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави агресора, у період здійснення зазначених заходів (у тому числі військовослужбовцям строкової служби), розмір цієї додаткової винагороди збільшується до 100 000 гривень в розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах.

Положення цього пункту не поширюється на курсантів (слухачів) вищих військових навчальних закладів та курсантів і слухачів закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання.»;

Аби знайти кошти на виплати військовим, цей закон обмежує максимальну заробітну плату (до розміру, що не перевищує десяти розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2023 року) для працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ (включаючи органи державної влади та інші державні органи, крім органів місцевого самоврядування), народним депутатам, членам Кабінету Міністрів України, прокурорам, працівникам, службовим і посадовим особам Нацбанку, а також іншим службовим і посадовим особам, працівникам, оплата праці яких регулюється спеціальними законами, працівникам суб’єктів господарювання або іншому господарському товариству 100 відсотків акцій (часток) якого належить державі.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»