ФРН спільно зі США передасть Україні ще 30 «Гепардів»

Німеччина передасть Україні 50 зенітних самоходок Gepard

Німецький генерал анонсував передачу Україні ще 30 додаткових, до 52 вже переданих і запланованих, установок Flugabwehrkanonenpanzer Gepard (FlakPz Gepard).

Про це виданню Welt заявив керівник Ситуаційного центру з питань Україні при Міноборони ФРН, бригадний генерал Крістіан Фройдінг.

Він нагадав, що для посилення протиракетної оборони, ФРН до кінця 2023 року передасть Україні ще два зенітні ракетні комплекси (ЗРК) IRIS-T SLM і ще чотири — наступного року. Наразі Україна отримала два IRIS-T SLM із додатковими ракетами, які активно застосовує.

ФРН спільно зі США передасть Україні ще 30 Гепардів Джерело: Martin UK Lengemann/WELT

«Ми хочемо поставити ще до 30 установок Gepard до кінця року у співпраці зі США», — сказав Крістіан Фройдінг, а також заявив, що вважає протиповітряну оборону ключовим слабким місцем у нинішньому контрнаступі Сил оборони України. «Ми робимо все, що можемо. Але, попри все це, чи має Україна достатню протиракетну оборону? Однозначно ні».

Наразі Німеччина передала Україні 34 «Гепарди», передача ще 18 офіційно оголошена.

FlaK-Panzer Gepard базується на шасі танка Leopard 1. У двомісній башті, що обертається на 360°, встановлені дві 35 мм гармати Oerlikon KDA L/90 та два радари: пошуковий (дальність виявлення до 18 км) та наведення.

До боєкомплекту гармат входять 35×228 мм снаряди FAPDS — проти повітряних і легкоброньованих наземних цілей та бронебійні підкаліберні снаряди HVAPDS-T — проти важкоброньованих цілей. Ефективна дальність ураження повітряних цілей (для Gepard 1A2) становить до 5000 метрів і висоту 3500 метрів.