Human Rights Watch заявляє, що Україна застосувала проти російських військ заборонені міни

ПФМ-1

Human Rights Watch (HRW) заявила в п’ятницю, що виявила нові докази невибіркового використання українськими силами заборонених протипіхотних мін в операціях з повернення окупованих російськими військами територій.

Організація закликала український уряд виконати зобов’язання, взяті на початку цього місяця, не використовувати таку зброю, розслідувати підозри в її використанні та притягнути винних до відповідальності.

31 січня Human Rights Watch повідомила про численні випадки, коли українські сили випустили ракети з тисячами протипіхотних мін ПФМ-1, які також називають мінами «пелюстка» або «метелик», по окупованих Росією територіях міста Ізюм на сході України та навколо нього між квітнем і вереснем 2022 року. На основі інтерв’ю з жертвами та членами їхніх родин Human Rights Watch підтвердила 11 жертв серед цивільного населення, у тому числі одну смерть і численні ампутації гомілок. У заяві, оприлюдненій у день публікації звіту, український уряд зобов’язався «належним чином вивчити» звіт.

«Обіцяння українського уряду розслідувати очевидне використання його військовими заборонених протипіхотних мін є важливим визнанням його обов’язку захищати цивільне населення», – сказав Стів Гуз, директор з озброєння Human Rights Watch. «Швидке, прозоре та ретельне розслідування може мати далекосяжні вигоди для українців як зараз, так і для майбутніх поколінь».

З моменту публікації звіту Human Rights Watch виявила додаткові докази використання Україною протипіхотних мін у 2022 році. 28 травня 2023 року вона поділилася своїми висновками з українським урядом у листі разом із запитаннями, але не отримала відповіді.

В останньому звіті говориться, що нові докази використання українськими силами протипіхотних мін у 2002 році надійшли з фотографій, опублікованих в інтернеті особою, яка працювала на сході України, на яких видно частини бойових частин 220-мм ракет «Ураган» з написами українською мовою. Фото були оприлюднені керівником українською громадської організації, який звітувався щодо пожертвувань коштів українським військовим.

Human Rights Watch повідомляє, що Україна застосувала проти російських військ заборонені міни

У мережі було опубліковано щонайменше 15 зображень ракет для установки мін 9M27K3 з двох заходів зі збору коштів. Кожна з цих ракет без розбору викидає 312 протипіхотних мін ПФМ-1С.

Договір 1997 року повністю забороняє протипіхотні міни, вимагає знищення запасів, очищення замінованих територій та надання допомоги постраждалим. Україна підписала Договір про заборону мін 24 лютого 1999 року та ратифікувала його 27 грудня 2005 року. Хоча Росія не приєдналася до договору, вона все рівно порушує міжнародне гуманітарне право, застосовуючи протипіхотні міни, оскільки вони за своєю суттю є невибірковими. Договір про заборону мін набув чинності 1 березня 1999 року, його підписало 164 держави включно з усіма країнами-членами НАТО, крім США, а також всі країни Європейського Союзу.

«Українська влада, яка піклується про захист своїх цивільних осіб, зацікавлена в тому, щоб розібратися в тому, як, коли й де використовувалися ці міни», — сказав Стів Гуз. «І роблять усе можливе, щоб не допустити їх повторного використання».