Президент підписав закон про скасування відстрочок

від мобілізації

Закон, що значно звужує осіб, які мають право на відстрочку від призову мобілізації, підписано Президентом України Володимиром Зеленським.

Відстрочку втратили більшість громадян, що мають родичів з інвалідністю.

Прийнятий 28 червня закон (раніше законопроєкт № 9342) визначає, що відтепер відстрочку від призову можна буде оформити лише в тому випадку, якщо в родині не має інших людей, зобов’язаних законом утримувати особу з інвалідністю.



Закон доповнює абзац 11 частини І статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», щодо відстрочки військовозобов'язаним, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи», словами «за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати».

Таким чином усунуто законодавчу прогалину, коли в одній родині по довідці МСЕК «тещі» отримували відстрочку декілька військозобов'язаних (чоловік, сини та зяті), водночас з іншої родини йшов служити єдиний син.