Зеленського просять «врятувати рядового Раяна», — петиція

Президент нагродив 3360 загиблих воїнів

Володимира Зеленського просять звільнити з армії бійців, родичі яких загинули на війні. Зволікання президента, що триває третій місяць, може призвести до зникнення цілих родин.

Відповідна петиція №22/194248-еп наразі набрала 4 809 голосів з 25 000 необхідних.

Автор петиції закликає президента підписати законопроєкт № 8009, який Верховна Рада схвалила ще 3 травня 2023 року. Восьмого травня закон був переданий на підпис Президенту, проте станом на 25 червня будь-яке президентське рішення стосовного нього відсутнє.

За цим законом право на звільнення отримають військовослужбовці, які призвані за мобілізацією, або проходять військову службу за призовом, якщо їхні близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти в ООС або під час дії воєнного стану.

Згідно з 94 статтею Конституції, Президент зобов'язаний протягом п'ятнадцяти днів після отримання закону (тобто до 23 травня) або підписати його або ветувати (повернути зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до Верховної Ради для повторного розгляду).

Варто зазначити, що стаття 94 Конституції визначає, що у разі якщо Президент України протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом і має бути підписаний та офіційно оприлюднений.