Що буде якщо не прийшов по повістці ТЦК, — як працює закон

поліція зобов'язана здійснити адміністративне затримання та доставлення до ТЦК

Деякі чоловіки намагаються всіляко ухилитися від військового обов'язку. Розберемо актуальне питання, — наслідки неявки за повісткою ТЦК, які можна відразу не відчути, проте згодом вони стануть неприємним сюрпризом.

Варто відразу зазначити, що явка за повісткою обов'язкова, не залежно від наявності права на відстрочку від мобілізації або навіть й оформленої відстрочки. Викликати до ТЦК можуть для уточнення облікових даних, проведення планової ВЛК (обов'язкова що п'ять років), або для внесення відомостей у військовий квиток (наприклад вклеїти «штрихкод», який присвоєний електронним державним реєстром військовозобов'язаних тощо).

Розглянемо, що відбувається після неявки за повісткою. В першу чергу це залежить від виду повістки, їх існує два і вони дуже відрізняються за формою та виглядом.

Перша й найпоширеніша — так звана повістка для уточнення даних, вручається у всіх випадках коли необхідно викликати людину до ТЦК. Її зразок визначений додатком № 11 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, що затверджений Постановою КМУ № 1487 від 30 грудня 2022 року (далі — Порядок № 148).

Складається вона з двох частин і виглядає приблизно ось так:

повістка для уточнення данних

Верхня частина вручається людині, нижня залишається особі, яка її вручила, й надалі використовується для контролю прибуття разом зі списками явки по днях.

Неявка по такій повістці є адміністративним правопорушенням.

На всіх, хто не прибув у визначений час за повісткою та не повідомив про поважні причини неприбуття, територіальним центром комплектування складається Звернення щодо доставлення громадян до ТЦК для складання адмінпротоколів (за формою визначеною додатком 20 Порядку № 1487) та направляється до Національної поліції.

Відповідно до пункту 3 статті 38 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», пункту 56 Порядку № 1487 та статті 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), поліція зобов'язана здійснити адміністративне затримання та доставлення до ТЦК громадян, які вчинили адмінпорушення, передбачені статтями 210, 210-1 КУпАП.

Відповідно поліція вносить відомості про розшук до своїх баз, і у разі виявлення під час перевірки документів, що особа перебуває у розшуку, її мають затримати та доставити до ТЦК.

У територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, відповідно до статті 235 КУпАП, розглядають справу про адміністративне правопорушення. За неявку в особливий період (триває з 2014 року) передбачений штраф від 3400 до 5100 грн (частина 2 статті 210-1 КУпАП «Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію».)



Якщо ж проігнорувати декілька таких повісток та ще отримати попередження від керівника ТЦК то буде вже не адміністративна, а кримінальна відповідальність за ухилення від військового обліку. Відповідно до статті 337 Кримінального кодексу такі дії караються штрафом від 5100 до 8500 або виправними роботами на строк до одного року.

Другий тип повістки, це повістка на відправку.

Вручається вона вже при призові по мобілізації й містить дату і час коли необхідно з'явитись для відправлення до військової частини (навчального центру). Форма визначена наказом Міноборони й виглядає приблизно ось так:

За неявку за викликом військкомату — штраф 5100 грн

Ця повістка складається з трьох частин: верхня — розписка про отримання, середня — власне сама повістка із зазначенням номера команди, і нижня — повідомлення роботодавцю про мобілізацію працівника.

Не прибуття без поважних причин за такою повісткою вже кримінальний злочин, — «ухилення від призову на військову службу під час мобілізації». Стаття 336 Кримінального кодексу за таке діяння передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

Також варто зазначити, що у ЗМІ часто згадують такий термін, як «мобілізаційне розпорядження», а також називають його одним з видів повісток. Це не так. Мобілізаційне розпорядження, це спеціальний талон (часто синього кольору), який призначений для вклеювання у військові квитки.

Виглядає ось так:

мобілізаційне розпорядження

Такий документ вручається заздалегідь, ще у мирний час, для приписки військовозобов'язаного до певної військової частини, до якої його мають призвати у випадку війни. Також у військовий квиток ставиться штамп «Мобілізаційне розпорядження вручене, дата».

За наявності у військовому квитку мобілізаційного розпорядження, військовозобов'язані та резервісти мають не чекаючи повістки прибути у вказані пункти збору у строк визначений цим розпорядженням. За не прибуття за мобілізаційним розпорядженням також доведеться заплатити штраф згідно зі статтею 210-1 КУпАП.

У наступних публікаціях ми розповімо де насправді можуть вручати повістки й чим це визначено, а також про накази начальників ТЦК, які з'являються на під'їздах у різних містах.