Норвегія передає Україні 1000 комплектів дронів Black Hornet

Black Hornet

Королівство Норвегія на запит української влади передасть Україні, ще тисячу комплектів Black Hornet (а це 2000 мікродронів), для використання в боротьбі з російськими загарбниками.

«Україна дуже задоволена попередніми норвезькими поставками цього типу розвідувальних безпілотників, які були розроблені у співпраці між Силами оборони Норвегії та Інститутом оборонних досліджень. Безпілотник, який отримав назву Black Hornet, виробляється в Норвегії, і зараз ми надаємо Україні 1000 нових комплектів», — повідомив міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам.

Нагадаємо, що про першу передачу дронів Black Hornet Україні було оголошено у серпні 2022 року. Тоді Норвегія та Велика Британія разом придбали цих мікродронів на 90 млн норвезьких крон, куди увійшли вартість Black Hornet, запчастини, транспортування та навчання операторів.

Black Hornet — невеликий дрон вертолітного типу масою 18-32 г, який може літати на одному заряді впродовж 25 хвилин. Маючи діаметр основного гвинта близько 120 мм, він розвиває швидкість до 21 км/год, при цьому дальність дії складає близько 2 км. Безпілотник має три камери: одна дивиться вперед: друга прямо вниз, а третя спрямована вниз під кутом 45 градусів. Комплект Black Hornet складається з двох дронів, зарядної станції й планшета управління. Маса комплекту складає близько 1,3 кг.

Безпілотник розроблений наприкінці 2000-х років норвезькою компанією Prox Dynamics, яка пізніше була викуплена FLIR Systems. У 2021 році компанію FLIR System за 8,2 млрд доларів придбала Teledyne Technologies Incorporated, яка у новій структурі отримала назву Teledyne FLIR.

З 2007 року понад 14 000 дронів Black Hornet у різних версіях було поставлено більш ніж 40 клієнтам по всьому світу, найбільшим замовником є США.

Black Hornet