За червень Україна виробила більше снарядів ніж за 2022 рік

САУ

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін повідомив, що у червні Україна виробила більше мінометних та артилерійських снарядів, ніж за весь минулий рік.

Про це він розповів в інтерв'ю агентству Bloomberg.

Скільки – секрет, каже він. Крім того, за словами Камишіна, збільшився обсяг виробництва українських протитанкових комплексів «Стугна-П». Нарощування виробництва танків і бронетехніки є наступним пріоритетом, але, за словами урядовця, це займе 3-6 місяців.

Олександр Камишін Олександр Камишин у Києві, 28 червня. Фото: Pete Kiehart/Bloomberg

У довгостроковій перспективі він хоче зробити країну передовим виробником зброї та використати це для відновлення рівня використання електроенергії в економіці, який минулого року скоротився майже на третину. Він заохочує іноземних виробників їхати в Україну під час війни, де низькі витрати, виробничі потужності переміщуються та відновлюються протягом кількох місяців, і вони можуть використовувати щоденний бойовий досвід для модернізації своєї зброї.

«Ми маємо бути амбітними, тому що у нас немає вибору. Моя мета — зробити Україну арсеналом вільного світу», — зазначив він, наголосивши, що надалі Україна має повернути собі статус великого експортера зброї.



Наразі два найбільших європейських виробники зброї — німецька Rheinmetall AG і BAE Systems Plc з Великої Британії — підтвердили, що ведуть переговори про створення виробництва в Україні, тоді як Rheinmetall придбав 51% акцій у спільному підприємстві з ремонту та обслуговування танків. А турецька компанія Baykar Technology вже будує в Україні завод з виробництва безпілотників Bayraktar TB-2.