США просили Болгарію передати Україні ЗРК С-300 і С-200

С-200

Наприкінці 2022 року США запропонували Болгарії угоду на 200 млн доларів. Сполучені Штати пропонували покрити нові закупівлі озброєнь, якщо Болгарія запропонує Україні свої старі радянські зенітні комплекси, зокрема С-300 та С-200.

Офіс тимчасового прем'єр-міністра Болгарії Галаба Донева, який на той час був при владі, зберігав мовчання — ні прийнявши та ні відхиливши пропозицію. Деталі цієї пропозиції були розкриті у відповіді, наданій болгарським Міноборони газеті «24 години».

Згадані 200 мільйонів доларів були частиною програми США з зовнішнього військового фінансування (Foreign Military Financing — FMF). Ці кошти надаються союзникам зі східного флангу НАТО, таким як Болгарія, для стимулювання та компенсації пожертвувань військового обладнання Україні.

Восьмого вересня 2022 року США оголосили про пакет FMF на 1 мільярд доларів для Болгарії та 16 інших країн регіону. Сьомого жовтня посольство США в Софії підтвердило, що Конгрес США схвалив майже 40 млн доларів для Болгарії. Ці кошти були спрямовані на компенсацію гуманітарної допомоги Болгарії Україні та підтримку формування багатонаціональної бойової групи НАТО на території Болгарії.

С-300

У грудні 2022 року делегація США відвідала Болгарію. Їхня місія полягала в тому, щоб переконати тимчасовий уряд взяти участь у програмі FMF, відправивши в Україну радянську військову техніку. За неофіційними даними, американці пропонували Болгарії сучасні системи ППО NASAMS в обмін на передачу Україні болгарських ЗРК С-300.



І президент Болгарії Румен Радев, і виконувач обов’язків міністра оборони Дімітар Стоянов, публічно виступили проти надання ракет Україні. Вони стверджували, що це послабить можливості болгарської армії, і зазначили, що вікно для «трикутних» угод щодо обміну озброєнь закрилося в середині 2022 року за уряду Кирила Петкова.

Президент Радев також стверджував, що болгарське законодавство забороняє вилучення зброї з військових запасів без попереднього забезпечення заміни. Він попередив, що заміна займе час і буде коштовна.

Зовсім недавно, 6 січня 2023 року, США оголосили про надання додаткової військової допомоги на суму 682 мільйони доларів за програмою FMF. Вважається, що частина цієї допомоги була запропонована Болгарії.

С-200

Під час переговорів із представниками посольства США наприкінці 2022 року стало відомо, що фінансування залежало від того, що Болгарія поставить Україні системи протиповітряної оборони [SA-5/C-200 і SA-10/C-300], боєприпаси та бронетехніку.

У відповідь на питання про те, чи можна використовувати це фінансування для заміни болгарських систем ППО С-300 на американські NASAMS, міністерство заявило, що всі варіанти розглядалися під час військово-політичних дискусій. Сума фінансування залежатиме від конкретних параметрів військової допомоги, яку Болгарія могла б надати Україні.

Міністерство оборони стверджує, що Болгарія не відмовилася від допомоги, а навпаки, ще не досягла згоди з американцями. Зазначається, що Міноборони також ініціювало переговори з 10 іншими країнами-партнерами НАТО та ЄС — Канадою, Великою Британією, Францією, Німеччиною, Італією, Іспанією, Норвегією, Нідерландами, Данією та Бельгією.

Метою цих обговорень було вивчення можливостей придбання, розгортання або надання альтернативних оборонних можливостей через «кругові» або «трикутні» транзакції в обмін на допомогу, надану Україні. У міністерстві повідомили, що хоча деякі можливості й були визначені, їх потенціал був швидко вичерпаний через швидкий розвиток подій і затримки, спричинені громіздкими адміністративно-правовими процедурами прийняття рішень.