ЗСУ розповіли яка західна зброя найбільш ефективна

Hellfire

Беззаперечно, перевершили всі очікування ЗРК Patriot. З найкращого боку зарекомендували себе береговий ракетний комплекс Harpoon, термобаричні ракети АGM-114 та ін.

Про це Укрінформу розповів заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних Сил України бригадний генерал Олексій Громов.

«Ми цінуємо всю надану країнами-партнерами військово-технічну допомогу, кожен зразок має свою цінність та має попит у військах — від комплектів супутникового зв’язку Starlink до реактивних систем залпового вогню HIMARS. Беззаперечно, зенітні ракетні системи Patriot перевершили всі наші очікування щодо ефективності їх застосування», — повідомив офіцер.

Він зазначив, що з отриманням американських Patriot ЗСУ набули нових спроможностей та зруйнували міф стосовно неможливості знищення аеробалістичних ракет «Кинжал».



Найбільш вдале поєднання бойових можливостей та універсальності застосування в Генштабі відзначили в роботі безпілотного авіаційного комплексу Bayraktar TB2 виробництва Туреччини. Саме завдяки ним наші військові ефективно вели повітряну розвідку, своєчасно викривали дії противника та одночасно вражали його об’єкти. На початку війни це мало особливо важливе значення коли російські окупаційні війська швидко просувалися територією України.

«З кращої сторони зарекомендував себе береговий ракетний комплекс Harpoon — завдяки його високій ефективності, простоті застосування, малого часу на підготовку персоналу, що його експлуатує», — поінформував Громов.



Крім того, генерал відзначив потужні вогневі можливості ПТРК Hellfire з термобаричними ракетами АGM-114, ПТРК Javelin, ПЗРК Stinger, 155-мм артсистеми М777, 105-мм гаубиці М119 та високий захист особового складу в ББМ МаххPrо та автотягачах Oshkosh.

«Дійсно, Україна останнім часом отримала чимало зразків іноземного артилерійського озброєння — понад 10 різних типів артсистем (М777, FH-70, TRF-1, САУ PzH 2000, AHS Krab, CAESAR, Zuzana, AS90, M109, М119, L119) та понад 5 типів РСЗВ (М142 Himars, М270 MLRS, MАRS-ІІ, LRU, APS-40, RM-70). Також очікується надходження нових систем, які на даний час ЗСУ ще не використовувалися — Archer, Firtina. Виділяти, які з цих систем кращі, — недоречно. Кожна з них призначена для різних умов та певних завдань і в цілому кожна система з завданнями справляється», — наголосив представник Генштабу ЗСУ.

Це — високотехнологічна зброя, за допомогою якої ми здатні досягати визначених цілей з меншими втратами, — ми зберігаємо особовий склад. Адже ні для кого немає сумніву, що людське життя — це найдорожча цінність.

Офіцер підсумував, що всі згадані системи озброєння є очікуваними та бажаними у підрозділах як Збройних Сил, так й інших складових Сил оборони України.