Не всіх українських пілотів навчатимуть на F-16

F-16

Як саме будуть навчати українських льотчиків воювати на західних бойових літаках, і те що F-16 дістанеться не всім, розповів речник Повітряних Сил ЗСУ полковник Юрій Ігнат.

Підготовка проходитиме за різними планами, по групах відповідно до рівня вмінь. Відразу перенавчатися на F-16 будуть досвідчені бойові пілоти з великим нальотом годин та знанням англійської мови — це буде «перша хвиля», — розповів Ігнат в етері телемарафону.

Інші, менш досвідчені пілоти, навчатимуться за довшою програмою. Насамперед вони проходитимуть базову наземну підготовку, а також вивчатимуть мову, адже треба розуміти інструктора. Наступним кроком можуть бути легкомоторні навчальні літаки західного зразка, а далі — пересадка на реактивні літаки.

Навчатимуть ці групи у різних країнах, які приєдналися до «коаліції F-16».

На думку українських урядовців, власні винищувачі F-16 можуть розпочати виконання бойових завдань в небі України наприкінці першого кварталу наступного року.

Нагадаємо, що до так званої коаліції F-16 увійшли: Данія, Нідерланди, Великобританія, Бельгія, Канада, Люксембург, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія та Швеція.